Nieuws

Belastingdienst start met het versturen van voorlopige aanslagen 2024

Reageren
man op kantoor achter bureau en laptop

Ruim 4 miljoen mensen ontvangen vanaf 5 december van de Belastingdienst een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2024. Met een voorlopige aanslag kunnen mensen in het lopende jaar alvast geld terugkrijgen of juist gespreid betalen.

Nieuw dit jaar is dat het mogelijk is om een aanslag in één keer te betalen met iDEAL. Ook kunnen mensen die in het buitenland wonen hun aanslag online aanpassen. Verder vervalt vanaf 1 januari 2024 de betalingskorting voor mensen die hun voorlopige aanslag in één keer betalen. De afschaffing van de betalingskorting is een vervolg op de afschaffing van de betalingskorting bij de Vennootschapsbelasting. De besparing die hiermee vrijkomt, gebruikt het Kabinet voor lastenverlichting van huishoudens.

Nog dit jaar ontvangen ongeveer 1,7 miljoen mensen een voorlopige teruggaaf over 2024, bijvoorbeeld omdat zij hypotheekrente betalen of andere jaarlijkse aftrekposten hebben. Vanaf 9 januari 2024 valt bij ongeveer 2,4 miljoen mensen een te betalen voorlopige aanslag op de mat.

Aanslag goed controleren en aanpassen
De voorlopige aanslag is een schatting, gebaseerd op de meest recente gegevens waarover de Belastingdienst beschikt zoals de voorlopige aanslag 2023 of de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting. 

De Belastingdienst raadt ontvangers daarom aan de gegevens op de voorlopige aanslag goed te controleren en indien nodig aan te passen. Dat kan als nu al bekend is dat de gegevens voor 2024 niet kloppen. Aanpassen kan het hele jaar door als er iets in de persoonlijke of financiële situatie is veranderd. Dat kan later terug- of bijbetalen voorkomen. 

Hulp bij de voorlopige aanslag
De Belastingdienst beantwoordt algemene vragen over de voorlopige aanslag via belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag, Facebook, X, Mastodon en Instagram. 

Mensen die liever iemand willen spreken over de voorlopige aanslag kunnen bellen met de BelastingTelefoon. Als mensen hulp nodig hebben bij het aanvragen of wijzigen van een voorlopige aanslag, dan kunnen ze kijken op belastingdienst.nl/hulp-bij-va om te zien welke hulp mogelijkheden er zijn in hun omgeving. Ook kan hier een afspraak gemaakt worden om langs te komen bij één van de balies of steunpunten.

Bron
Belastingdienst
Beeld
Belastingdienst
Geplaatst op 11 december 2023
0 Reacties Plaats een reactie
Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen