Btw-tarief renovatie en herstel woningen gaat weer naar 21%

Rijksoverheid

Btw-tarief van 6% heeft veel ZZP'ers door de crisis geholpen

Het btw-tarief dat zorgde voor een opleving in het aantal opdrachten voor ZZP’ers in de bouwsector gaat per 1 juli2015 weer naar 21%. Dat betekent dat particulieren die na 1 juli een renovatie of herstel aan hun woning laten uitvoeren behoorlijk duurder uit zullen zijn. Huidige opdrachten die tegen een laag btw-tarief van 6% zijn aangenomen moeten voor 1 juli zijn afgerond.

Per 1 maart 2013 werd het btw-tarief op de arbeidskosten tijdelijk verlaagd van 21% naar 6%. De tijdelijke verlaging moest de bouw- en woningmarkt ondersteunen en de bouwsector een impuls geven. Om nog gebruik te kunnen maken van het lage tarief, moeten de werkzaamheden vóór 1 juli 2015 worden afgerond. Voor werkzaamheden die na 30 juni 2015 worden afgerond, geldt het btw-tarief van 21%. Het tarief van 21% geldt ook als vóór 1 juli 2015 vooruitbetalingen zijn gedaan voor werkzaamheden die na 30 juni 2015 worden afgerond.

Het 6% btw-tarief blijft – ook na 30 juni 2015 - van toepassing op het schilderen en stukadoren van woningen ouder dan twee jaar en het aanbrengen van isolatiematerialen aan deze woningen. Dit zijn geen tijdelijke verlaagde tarieven.

Het is jammer dat er een eind komt aan het verlaagde btw-tarief stelt Stichting ZZP Nederland: "Het gaf een behoorlijke impuls aan het onderhoud in de particuliere sector. Veel ZZP’ers in die sector hebben een fikse opleving gekend, die juist in de crisistijd goed gefunctioneerd heeft."

In eerste instantie was de maatregel aangekondigd voor een periode van 12 maanden, maar werd nogmaals verlengd met zes maanden tot 1 juli 2015.

 

Deel deze pagina: