Zzp in het Onderwijs

Vakgebieden

CRKBO

Wil je als zzp’er in het beroepsonderwijs aan de slag dan moet je rekening houden met de btw-vrijstelling. Om als ondernemer voor deze btw-vrijstelling in aanmerking te komen moet je ingeschreven staan bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Voor het inschrijven als zzp’er bij het CRKBO dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen zoals o.a. juiste certificatie of diploma’s. Meer weten over deze voorwaarden en het inschrijven bij het CRKBO? Hier lees je meer.

Veranderingen vanaf 2014

Sinds 1 januari 2014 zijn er een aantal wijzigingen opgetreden en is het CRKBO gesplitst in 2 nieuwe registers namelijk het Docentenregister Beroepsonderwijs en het Instellingenregister Beroepsonderwijs:

Docentenregister Beroepsonderwijs

Sta je als docent in dit register ingeschreven, dan ben je vrijgesteld van btw voor al het beroepsonderwijs dat je aan onderwijsinstellingen verzorgt.

Instellingenregister Beroepsonderwijs

Sta je als natuurlijke persoon of onderwijsinstelling in dit register ingeschreven, dan is al het beroepsonderwijs dat je verzorgt, vrijgesteld van btw.

Stond je voor 1 januari 2014 al ingeschreven bij het CRKBO dan is het verstandig te controleren of je nog bij het juiste register staat ingeschreven. Bij verkeerde registratie loop je het risico geen recht meer te hebben op de btw-vrijstelling voor het beroepsonderwijs. Bij vragen over jouw inschrijving neem dan contact op met het CRKBO

Het CRKBO beantwoordt geen vragen over of je nu wel of niet btw bent vrijgesteld. Met deze vragen kan je terecht bij de Belastingdienst.

Deel deze pagina: