Kennisbank

Zonnepanelen als ondernemer

Zonnepanelen

Steeds meer Nederlanders maken gebruik van zonnepanelen. Dit heeft wel gevolgen vanuit de belastingdienst, voor particulieren maar zeker voor ondernemers. Je zult namelijk btw moeten afdragen over de stroom die je teruglevert. Benieuwd hoe dit precies zit? Lees dan gauw verder. We geven je ook een aantal waardevolle tips mee.  

Btw afdragen over teruggeleverde stroom

Zowel als particulier als ondernemer dien je btw af te dragen over de stroom die je teruglevert aan de energiemaatschappij. De belastingdienst ziet dit namelijk als een betaalde prestatie die je ondernemer voor de btw maakt. 

Particulier

Als particulier kom je in de meeste gevallen wat eenvoudiger weg. Wanneer je namelijk niet meer dan € 1.800 'omzet' haalt uit de stroom die je teruglevert, val je binnen een speciale regeling en hoef je niks te doen. In de praktijk zal je als particulier niet aan dit bedrag komen. Omgerekend gaat het namelijk al gauw om ca. 60 zonnepanelen die je dan moet bezitten!

Ondernemer

Ben je ondernemer? Dan ben je al ondernemer voor de btw en kun je helaas niet gebruikmaken van de drempel van € 1.800. Wel probeert de belastingdienst je het wat makkelijker te maken door gebruik te maken van een forfait. Dit houdt in dat je op basis van het aantal Piekwatt dat je zonnepanelen opleveren, je een standaard omzetbedrag kunt opvoeren bij de btw-aangifte. Hierover draag je vervolgens btw af. In de tabel hieronder vind je wat het bedrag is dat je moet betalen en wat de omzet is die je moet opvoeren. Let op, het gaat hier alleen om zonnepanelen op of rondom je woning. Hier wordt onder verstaan: je eigen woning, een serre/aanbouw, garage/schuur of een vakantiewoning.

Tip: zet energiecontract op naam van partner (mits die geen ondernemer is)

De belastingdienst kijkt naar de persoon waarop het energiecontract staat. Is je partner dus geen ondernemer? Dan is het raadzaam het energiecontract op diens naam te zetten. Dan kan er namelijk gebruik worden gemaakt van de drempel van € 1.800 en hoef je verder niks te doen. Zijn jullie beide ondernemer? Dan zal je gebruik moeten maken van het forfait zoals hieronder staat omschreven. 

Forfait bij niet geïntegreerde zonnepanelen. Bron: belastingdienst.nl
Opwekvermogen in WattpiekForfaitJaaromzet
0 – 1.000€ 20 95 
1.001 – 2.000€ 40190 
2.001 – 3.000€ 60 286 
3.001 – 4.000€ 80 381 
4.001 – 5.000€ 100 476 
5.001 – 6.000€ 120 571 
6.001 – 7.000€ 140 667 
7.001 – 8.000€ 160 762 
8.001 – 9.000€ 180 857 
9.001 – 10.000€ 200 952 
10.001 – 11.000€ 220 1.048 
11.001 – 12.000€ 240 1.143 
12.001 – 13.000€ 260 1.238 
13.001 – 14.000€ 280€ 1.333 
14.001 – 15.000€ 300 1.429 

Kan ik ook btw terugvragen?

Heb je voor 2023 zonnepanelen aangeschaft? Dan heb je hierover btw betaald die je hebt kunnen terugvorderen. Echter, vanaf 1 januari 2023 geldt voor zonnepanelen op en nabij de woning het 0% tarief. Dit betekent dat je geen btw betaalt en logischerwijs dus ook niet kan terugvorderen. Let wel op dat dit 0% tarief alleen geldt voor zonnepanelen op en rondom de woning en dat niet alle kosten mogen worden teruggevorderd. De leverancier van de zonnepanelen is verantwoordelijk voor het bepalen van voor welke kosten het 0% tarief geldt.  In onderstaand overzicht vind je de kosten die wel en niet onder het 0% tarief vallen.  

Deze kosten vallen onder het 0% tarief:

 • Optimizers en omvormers
 • Aanpassen groepenkast
 • Levering van elektrakabels
 • PV-verdeler
 • Aanleggen van kabels
 • Bevestigingsmateriaal
 • Inslijpen van dakpannen

Deze kosten vallen niet onder het 0% tarief:

 • Vogelwering of sneeuwschans
 • Nieuwe groepenkast
 • Slimme meter
 • Warmtepomp
 • PVT-systeem of zonneboiler
 • Versteviging van dak
 • Thuisbatterij
 • Laadpalen

Kleine ondernemingsregeling (KOR)

Val je momenteel onder de KOR? Dan valt ook deze btw binnen deze regeling en is deze dus vrijgesteld en hoef je verder geen actie te ondernemen. Je kunt gebruikmaken van de KOR wanneer je minder dan € 20.000 omzet draait per jaar. 

Zonnepanelen op bedrijfspand

Zoals eerder aangegeven geldt het forfait en het 0% tarief alleen voor zonnepanelen op en rondom de woning dus niet voor een bedrijfspand. Heb of wil je zonnepanelen op je bedrijfspand? Dan dien je de voorbelasting op aanschaf/installatie dus mee te nemen in de btw-aangifte en daarnaast dien je de daadwerkelijke opbrengst te vermelden (onder rubriek 1a omzet + btw bedrag).  

Zakelijk zonnepanelen aanschaffen

Je kunt zonnepanelen in sommige situaties zakelijk aanschaffen, ook voor je woning. In dat geval zou je ze wel kunnen meenemen binnen inkomstenbelasting. Echter dient er dan een zakelijke bestemming te zijn voor een deel van de woning (bijv. een werkruimte). Hier komt een hoop bij kijken en je dient dan zakelijke- en privékosten te scheiden. Denk er dus goed over na of je dit wel wilt. De belastingdienst heeft hiervoor een rekenhulp beschikbaar gesteld. 

Rekenhulp aftrekbare kosten woning

Meest gestelde vragen

Een logische vraag maar dit is niet het geval. Het gaat hier puur om btw. Je hoeft dus niks op te nemen binnen je inkomstenbelasting omdat de zonnepanelen privé blijven en geen bron van inkomsten (volgens de normen van IB-aangifte) maar wel binnen de normen van btw aangifte. 

In dit geval moet zou je nog steeds het forfait moeten aangeven binnen de btw aangifte echter, voor dit onderdeel (terug leveren energie), zou je jezelf kunnen aanmelden voor de KOR. In dat geval is er geen verdere actie nodig. Je kunt overigens geen gebruik maken van de drempel van € 1.800 omdat je al ondernemer bent. Maar de KOR zou dus uitkomst kunnen bieden. 

De belastingdienst heeft bepaald dat het akkoord is om dit aan het einde van het jaar te doen. Maar het mag ook tussendoor, bijvoorbeeld wanneer je de jaarrekening hebt ontvangen van de energiemaatschappij. Omdat je echter een forfait betaalt, heb je deze feitelijk niet nodig zolang je maar weet wat het piekwat is van je zonnepanelen. 

Het korte antwoord is nee. Je bent namelijk btw verschuldigd over de btw die je terug levert. Hierdoor ga je een forfait betalen waarbij niet wordt gekeken naar de prijzen en of die eventueel negatief zijn. 

Het korte antwoord is nee. Je bent namelijk btw verschuldigd over de btw die je terug levert. Hierdoor ga je een forfait betalen waarbij niet wordt gekeken naar het gesaldeerde eindsaldo.

Nee, dit is niet verplicht. Je mag ook een berekening maken voor de daadwerkelijk teruggeleverde energie. We waarschuwen hier wel voor omdat het best complexe berekeningen zijn en het forfait eigenlijk in de meeste gevallen het voordeligst is. Hier vind je een aantal voorbeeldberekeningen. 

Bekijk het webinar!

In samenwerking met de belastingdienst organiseerden wij op 29 november 2023 een webinar over dit onderwerp. Je kunt het webinar via onderstaande button terugkijken. Let op, het webinar is alleen beschikbaar voor leden van ZZP Nederland. Wanneer je inlogt vind je button waarmee je het webinar kunt terugkijken. 

Op deze pagina