Nieuws

Deze 6 checks helpen je als jij belastingaangifte gaat doen

belastingaangifte

Ben je ondernemer? En ga je vanaf 1 maart zélf aan de slag met je aangifte inkomstenbelasting over 2022? Een goede voorbereiding is het halve werk. Om je hierbij een beetje te helpen, zet de Belastingdienst 6 checks op een rij. Wil je meer weten over het doen van je belastingaangifte als ondernemer? Kijk dan op woensdag 1 maart om 20.00 uur naar het webinar van de Belastingdienst over ‘de aangifte inkomstenbelasting als zzp’er. Zo ben je na afloop volledig op de hoogte en klaar om je aangifte te doen.

  • Check 1: ga na of je aangifte moet doen als ondernemer

Ben je ondernemer voor de btw? Dat betekent niet dat je ook automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Wil je checken of je als ondernemer belastingaangifte moet doen? Doe de OndernemersCheck.

  • Check 2: twijfel je of je de belastingaangifte zelf kunt doen? Kijk eerst naar het online webinar van de Belastingdienst

De ervaring leert dat een deel van de kijkers de aangifte na de uitleg van de Belastingdienst toch niet zelf gaat doen. Zij zoeken hulp, bijvoorbeeld van een adviseur. Dat kost geld, maar biedt ook veel gemak. Daarom kiezen veel ondernemers hiervoor.

  • Check 3: kijk of je al je inloggegevens voor Mijn Belastingdienst hebt

De aangifte doe je via Mijn Belastingdienst, waar je met je DigiD inlogt. Check op digid.nl alvast of je kunt inloggen met je DigiD. Of dat je bijvoorbeeld een nieuw wachtwoord moet aanvragen.

  • Check 4: controleer of je administratie op orde is

Om snel en volledig aangifte te doen, moet je administratie op orde zijn. Zorg dat je alle cijfers op een rijtje hebt en breng je administratie op orde voor de belastingaangifte.

  • Check 5: weet van welke regelingen en aftrekposten je gebruik kunt maken

Als ondernemer mag je vaak gebruikmaken van één of meerdere regelingen en aftrekposten. Kijk of dat in jouw geval zo is en of je bijvoorbeeld gebruik kunt maken van regelingen zoals de zelfstandigenaftrek.

  • Check 6: weet waar je dit jaar scherp op moet zijn

Bij sommige onderwerpen worden regelmatig fouten gemaakt. Bijvoorbeeld bij de bijtelling voor het privégebruik van de auto. Goed om daar scherp op te zijn. Net als op de belastingzaken die vanaf 1 januari 2022 zijn veranderd. Loop ze nu al door, zodat je bij de aangifte precies weet waar je op moet letten.

Online webinar voor ondernemers
Het ondernemersgedeelte van de aangifte inkomstenbelasting kan lastig zijn. Zeker wanneer je dit voor de eerste keer doet. Om te voorkomen dat je fouten maakt en te helpen bij de aangifte organiseert de Belastingdienst op woensdag 1 maart 2023 om 20.00 uur het webinar ‘Invullen van de aangifte inkomstenbelasting voor zzp’ers’. Tijdens het webinar laten medewerkers van de Belastingdienst aan de hand van twee voorbeelden zien hoe je zelf jouw inkomsten als resultaatgenieter of als winst uit onderneming in de aangifte inkomstenbelasting invult. Wil je het webinar bekijken? Schrijf je hier in.

Meer weten?
De aangifteperiode loopt van 1 maart tot 1 mei. Hebt u vragen of komt u er niet uit? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. De Belastingdienst biedt hulp aan, bijvoorbeeld via sociale media. Kijk op belastingdienst.nl/aangifte voor de hulpmiddelen van de Belastingdienst. Op belastingdienst.nl/ondernemers vindt u meer informatie voor ondernemers. Het webinar over het invullen van de aangifte inkomstenbelasting voor zzp’ers is na afloop te bekijken via deze link.

Geplaatst op 16 februari 2023