Eerste zzp-verkiezingsdebat 2016 van Stichting ZZP Nederland

Politiek
Stichting ZZP Nederland

ZZP geen flexwerker maar bewust zelfstandig ondernemer

Tijdens het Congres van Stichting ZZP Nederland aanstaande vrijdag debatteren zzp-woordvoerders van vijf politieke partijen over de positie van zzp’ers. De politici reageren daarmee op het Visieprogramma “Zelfstandigen hebben de Toekomst”, dat ZZP Nederland vrijdag zal presenteren.

Eerder noemden Samson en Buma “de ongebreidelde groei van het aantal zzp’ers “onwenselijk en riepen ze vakbonden en werkgevers op om deze zomer met een visie over zzp’ers te komen. “Een foute oproep aan het verkeerde adres”, zegt voorzitter Maarten Post. “ZZP’ers zijn eigen baas en laten zich niet de wet voorschrijven door cao-partijen, die zelfstandige ondernemers menen te moeten beschouwen als afhankelijke flexwerkers. Daarom eisen wij een verbod op cao-bepalingen over zzp’ers.”

Stichting ZZP Nederland wil wettelijke erkenning van zzp’ers als bewust zelfstandige ondernemers, die een toenemend economisch belang vertegenwoordigen en niet meer zijn weg te denken uit de moderne arbeidsmarkt. De verplichte sociale bescherming van het oude werknemersmodel past niet bij bewust zelfstandige ondernemers, die werken voor eigen rekening en risico. “De overheid zou het ondernemerschap juist meer moeten stimuleren met passende voorzieningen in plaats van opgelegde verplichtingen”, zegt Maarten Post.

"De overheid zou het ondernemerschap juist meer moeten stimuleren", Maarten Post Voorz ZZP Nederland

Meer informatie

Heldere uitspraken

Stichting ZZP Nederland vindt, dat studenten in het beroepsonderwijs volstrekt onvoldoende worden voorbereid op de veranderde arbeidsmarkt. Men moet meer in aanraking komen met het ondernemerschap, zodat men een bewuste keuze kan maken voor een toekomst als zelfstandig ondernemer.

“Wij willen vrijdag heldere uitspraken van de politiek, zodat onze achterban weet waar hun belang ligt”, aldus voorzitter Maarten Post.

Meer informatie over het congres staat hier.
Meer informatie over de beurs/informatiemarkt staat hier.
Meer informatie over de workshops staat hier.

Deel deze pagina: