FNV eist opnieuw afschaffing van zelfstandigenaftrek

Politiek
Stichting ZZP Nederland

Stichting ZZP Nederland: vakbond wil ondernemerschap slopen

De kersverse FNV-voorzitter Han Busker eist in het Financieel Dagblad een forse belastingverzwaring voor zelfstandige ondernemers door afschaffing van de zelfstandigenaftrek. Daarmee treft hij alle zelfstandigen, waaronder ook de groenteboer en de slager, direct in hun inkomen. Stichting ZZP Nederland stelt vast, dat vakbond FNV het ondernemerschap wil slopen. Busker treedt daarmee in de voetsporen van zijn voorganger Ton Heerts, die eerder zijn zelfstandige leden tegen zich in het harnas joeg met dergelijke ondernemersvijandige uitspraken.

“Uit alles blijkt, dat vakbond FNV niet opkomt voor het belang van zelfstandige ondernemers”, zegt voorzitter Maarten Post. “Dat is op zich niet vreemd voor een werknemersorganisatie. Men gaat echter ver over de schreef door ondernemers op te willen zadelen met deze belastingverhoging.  Vakbonden kunnen zich maar beter sterk maken voor het belang van werknemers, daar zijn ze voor opgericht.”

Met deze forse lastenverzwaring schaart FNV zich juist op verkiezingsdag achter de linkse partijen, die ook in meer of mindere mate de lasten van zelfstandigen willen verzwaren. “Ook dat is niet vreemd “, zegt Post: “ Deze partijen willen ten koste van alles de oude arbeidsmarktverhoudingen terug, zelfs als men daarvoor een greep in de knip doet van bijna een miljoen zelfstandigen ondernemers.”

Medestanders

Inmiddels hebben meer organisaties te kennen gegeven dat zzp-schap in Nederland niet moet worden tegengewerkt, maar dat we juist trots moeten zijn op veerkracht van zelfstandig professionals. Ook MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat het kabinet er niet voor moet kiezen om het zzp-schap af te remmen. Zo zeggen zij in dit bericht.

Deel deze pagina: