Nieuws

Kabinet gebruikt zelfstandig ondernemers als melkkoe

Reageren
btw klein geld kor

Op 15 april heeft minister Van Weyenberg de voorjaarsnota naar de Tweede Kamer gezonden. Daar vonden we een ongewenste maatregel in. Eerder werd in de Miljoenennota reeds een verlaging aangekondigd van de mkb-winstvrijstelling, in de voorjaarsnota wordt gesproken over een sterkere verlaging.

Dit heeft er toe geleid dat wij als Vereniging ZZP Nederland via onze Koepelorganisatie VZN een persbericht hebben uitgestuurd. De tekst tref je hieronder aan.

Het kabinet presenteert plannen om de mkb-winstvrijstelling volgend jaar te verlagen naar 12,03%. Dat is een zeer forse ingreep, na een eerdere daling van 14% in 2022/2023 naar 13,31% dit jaar. De daling is bovendien ook veel sterker dan eerder is toegezegd. VZN-voorzitter Cristel van de Ven uit hierover haar ongenoegen en zorg: “Bij veel zelfstandig ondernemers staat de koopkracht toch al onder druk, door stijgende inkoopprijzen die men niet altijd kan doorberekenen in tarief of prijs. En nu worden ze door de regering ook nog eens gebruikt als melkkoe. Dat is zeer zorgelijk”. 

Wispelturig
De koepelvereniging VZN is bovendien niet te spreken over de wispelturigheid van de regering. “Het ene jaar zeggen dat je de mkb-winstvrijstelling verlaagt naar 12,7% om daar vervolgens op terug te komen en er nog eens een forse hap uit te nemen, doet het vertrouwen van zelfstandigen in de politiek geen goed”, aldus Van de Ven. VZN roept het demissionaire kabinet en de formerende partijen dan ook op om te zoeken naar alternatieve dekking voor de regeringsplannen, en om niet verder te morrelen aan de mkb-winstvrijstelling. 

Geplaatst op 16 april 2024
2 Reacties Plaats een reactie

Heel bijzonder, de laatste 3 jaar hebben werknemers hoge prijscompensaties ontvangen voor inflatie.

Als Zzp’er krijg je dit echter niet onderhandeld. De klant kiest 3 kandidaten en heeft een max prijs bedacht die gelijk is aan 4 jaar geleden. Intermediair wil ook scoren en moet hierin mee.

Dus ga je achteruit, en dan komt aan de andere kant de belasting. Zo gaat nivelleren wel heel erg hard.

Helemaal eens met de heer Tanis. Goed verwoord.
Het resultaat dat je maakt wordt hiermee flink uitgehold

Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen