Kamer van Koophandel verkoopt adressen aan malafide colporteurs

Spooknota's aan ZZP'ers worden verstuurd vanuit adressenbestand Kamer van Koophandel. Stichting ZZP Nederland stuurde een brief aan Minister Verhagen met het verzoek om het verkopen van adressenbestanden van de Kamer van Koophandel te verbieden omdat malafide organisaties hiervan veelvuldig misbruik maken.

Onlangs werd een grote groep startende ZZP ondernemers weer eens geconfronteerd met een spooknota van een bedrijf dat al jaren bekend staat om hun onduidelijke werving. Het betreffende bedrijf stuurt een nota naar een nietsvermoedende starter, achteraf blijkt dit een offerte te zijn voor een bedrag van bijna € 300,-. Spooknota’s zijn vaak bedrieglijk echt en worden uitgevoerd door een kleine groep bedrijven die misbruik willen maken van de onwetendheid van (startende) ondernemers. Startende ondernemers worden na een (verplichte) inschrijving bij de Kamer van Koophandel belaagd door banken, verzekeraars, leveranciers van diensten en producten, zelfs de gerespecteerde vakbond FNV Zelfstandigen koopt adressen om leden telefonisch te werven. Maar ook als malafide bekend staande bedrijven maken volop gebruik van de betaalde service van de KvK.

Mireille Muller van de Kamer van Koophandel bevestigt dat adressen nog steeds geleverd worden, maar voegt er aan toe dat de KvK volgens de wet verplicht is om deze adressen te leveren. “Wij vinden dat zelf ook erg vervelend en zijn als Kamer zelf ook wel een slachtoffer geworden van malafide bedrijven, maar kunnen daar verder niets aan doen. De gegevens van het handelsregister dient openbaar te zijn. Bedrijven kunnen bij inschrijving wel melden dat ze niet lastig gevallen willen worden door direct mail, telefoon etc.”

Inmiddels heeft de Kamer van Koophandel ons uitgenodigd om samen een oplossing te bedenken...

Stichting ZZP Nederland vindt het onbegrijpelijk en onacceptabel dat een door ondernemers betaalde organisatie zoals de KvK nog steeds de volledige privacy van ondernemers levert aan malafide colporteurs en anderen. Via de website van de Kamer van Koophandel kan iedereen de adressen kopen die men wil. Keurig gesorteerd op beroep, branche, starters etc. Blijkbaar is alles tegen betaling te koop.

Volgens Johan Marrink van Stichting ZZP Nederland moet dit afgelopen zijn. Marrink: "Wij kunnen begrijpen dat er een waardevolle handel in adressen bestaat, maar dat dit geëxploiteerd wordt door een KvK die betaald wordt door ondernemers en er voor ondernemers is zou zich hiervan moeten onthouden. Stichting ZZP Nederland heeft inmiddels een brief gestuurd aan Minister Verhagen met het verzoek om het verkopen van adressenbestanden te stoppen. Het Ministerie van Economische Zaken Landbouw en Innovatie is toezichthouder vanuit de overheid en houdt in overleg met de Kamer van Koophandel de vinger aan de pols."

links: | brief aan minister | KvK adressen kopen | spooknota |
 

Deel deze pagina: