Nieuws

KVK stopt online verkoop telefoongegevens zzp'ers na oproep ZZP Nederland

Afgelopen 8 november 2018, maakte Kamer van Koophandel, aan de hand van eigen onderzoek, bekend te stoppen met de verkoop van telefoongegevens van zzp’ers voor commerciële doeleinden. Kortgeleden riep Stichting ZZP Nederland op, onder andere in het tv-programma Radar, de levering van persoonsgegevens van zzp’ers door KVK  te stoppen. De achterban van ZZP Nederland klaagt al tijden over de agressieve en misleidende benadering door tussenpersonen, die grote aantallen persoonsgegevens hebben aangekocht bij Kamer van Koophandel. “De reactie van KVK vandaag om telefoongegevens niet meer te verstrekken is een stap in de goede richting, maar er moet meer gebeuren”, zegt voorzitter Maarten Post.

Volgens ZZP Nederland is deze levering van persoonsgegevens in strijd met de privacywetgeving. De overheid mag niet langer meewerken aan een situatie, waarin malafide tussenpersonen met misleidende praktijken grote aantallen persoonsgegevens kunnen kopen bij KVK. Daarvan ondervinden vooral veel startende zzp’ers schade. Momenteel is KVK wettelijk verplicht om grote hoeveelheden persoonsgegevens van zzp’ers tegen betaling ter beschikking te stellen, ook voor commerciële doeleinden. Dat moet veranderen, vindt stichting ZZP Nederland.

Nu doorpakken

Stichting ZZP Nederland roept de verantwoordelijke staatssecretaris Keijzer op om de verkoop door Kamer van Koophandel van alle persoonsgegevens (niet alleen telefoonnummers) van zzp’ers voor commerciële doeleinden  te verbieden. Ook is het van belang om toezicht en handhaving effectief in te zetten. “Als de staatssecretaris daadwerkelijk een einde wil maken aan deze toestanden, dan dient er nu te worden ingegrepen”, aldus Post.

Naast Radar heeft ook het radioprogramma Argos van de VPRO aandacht besteed aan dit onderwerp. Beluister hier de uitzending.

Bron
Stichting ZZP Nederland
Geplaatst op 8 november 2018