Nieuws

Ondernemers ontvangen brief met overzicht coronaschulden

Belastingdienst

De coronacrisis heeft veel ondernemers hard geraakt. Om hen te ondersteunen, konden ze uitstel van betaling aanvragen. Veel van hen bouwden hierdoor een coronaschuld op. Om duidelijkheid te geven van de opgebouwde schuld, stuurt de Belastingdienst vanaf vanaf eind april 270.000 ondernemers een brief met een overzicht van de coronaschuld die zij tot 31 januari 2022 hebben opgebouwd. Vanaf 1 oktober moeten ondernemers beginnen met het afbetalen van deze schulden.

In totaal maakten 385.000 ondernemers tijdens de coronacrisis gebruik van het bijzonder uitstel van betaling. Zij hoefden daardoor tijdelijk niet te voldoen aan het betalen van bijvoorbeeld belastingaanslagen van btw en loonheffing. In totaal gaat het om 20,2 miljard euro belastingschuld. Sinds 1 april is dit bijzondere uitstel van betaling gestopt. Op dit moment heeft 90% van deze ondernemers al een deel of zelfs de volledige schuld afgelost. De 270.000 die nog wel schuld hebben, ontvangen de brief met het overzicht.

Veel onzekerheid bij ondernemers

"We willen ondernemers zo goed mogelijk ondersteunen in het aflossen van hun schuld. Daarom staat in de brief hoe ze daarbij geholpen kunnen worden. Door ons, maar ook door andere schuldeisers", verduidelijkt Jack Schilder, adviseur voor inning en betalingsverkeer bij de Belastingdienst. "Ik ben blij dat we ondernemers dit overzicht kunnen bieden. We kondigden de brief ook eerst aan bij belastingadviseurs. Die reageerden enthousiast. Ze geven aan dat het tussentijdse overzicht heel belangrijk is voor bijvoorbeeld de jaarrekening, om zeker te weten dat alle schulden in beeld zijn. En het geeft inzicht in hoeveel er is af te lossen. Er leeft veel onzekerheid bij ondernemers vanwege de complexiteit van de situatie van de afgelopen 2 jaar. Met deze brief hopen we een deel van de onzekerheid weg te nemen."

Schuld aflossen in termijnen

Ondernemers krijgen vanaf 1 oktober 2022 5 jaar de tijd om hun schuld af te lossen, in vaste bedragen per maand. Over deze termijnen staat in de brief ook meer informatie. Op de website van de Belastingdienst staat meer uitleg over de betalingsregeling. Over de definitieve termijnen krijgen ondernemers in de zomer van 2022 meer informatie.

Let op: controleer goed of jouw schulden ook goed in de brief staan. Bij ZZP Nederland hebben wij inmiddels vernomen dat de informatie die de Belastingdienst doorgeeft, niet altijd (meer) klopt.

Bron
Belastingdienst
Geplaatst op 22 april 2022