PvdA: btw verlaging en minimumloon ZZP

PvdA - Stichting ZZP Nederland

PvdA wil ZZP’ers redden met btw verlaging en minimumloon

De PvdA heeft een plan gelanceerd waarmee de bouwsector gered moet worden. In de bouwsector heerst alom malaise, met name in de nieuwbouwsector. Minstens 50.000 bouwvakkers verloren hun baan en Zelfstandigen Zonder personeel (ZZP) in de nieuwbouwsector zijn ook niet vrolijk over de vooruitzichten. Een fiks aantal faillissementen zijn de laatste maanden de rechtbank gepasseerd en het einde is nog niet in zicht.

De PvdA wil dit oplossen door de btw in de bouw- en renovatiesector verlagen. In plaats van de aangekondigde verhoging van 19 naar 21 % wil de PvdA de btw verlagen naar 6% voor de sector. Daarnaast wil de PvdA ook een fiscaal voordeel voor investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Starters op de woningmarkt moeten gesteund worden in het verkrijgen van een hypotheek en de overdrachtsbelasting moet worden teruggebracht naar nul voor starters, dit zou volgens de PvdA leiden tot 100.000 verhuisbewegingen. Leegstaande kantoorgebouwen kunnen worden omgebouwd naar jongeren- en studentenhuisvesting.

De PvdA wil minimumloon voor ZZP’ers

Ook wordt in het banenplan een hoofdstukje gereserveerd voor ZZP’ers. De PvdA stelt dat het minimumloon voor ZZP’ers vaak ontdoken wordt. Men pleit voor een minimumloon voor zelfstandigen in bepaalde sectoren. Ook de arbeidsvoorwaarden moeten kritisch bekeken worden.

Stichting ZZP Nederland is blij met de aankondiging van een tijdelijke verlaging van de BTW in de verbouwsector. In de afgelopen periode hebben we gezien dat dit vruchten afwerpt in de particuliere sector. Stichting ZZP Nederland dringt al lang aan bij de politiek om deze sector kansen te geven om te overleven. Tegelijkertijd vraagt de Stichting zich af of de aangekondigde plannen kansen hebben of dat het uitsluitend verkiezingsretoriek is.

Met het aankondigen van plannen voor het invoeren van een minimumloon geeft de PvdA weer eens aan dat men niets begrijpt van het fenomeen ZZP’er. Met termen “het minimumloon voor ZZP’ers wordt ontdoken” geeft de PvdA aan dat het ZZP’ers ziet als vogelvrije werknemers. Zelfstandigen werken voor eigen rekening en risico  en ontvangen geen loon maar berekenen een tarief. Een verplicht minimumtarief voor ondernemers lijkt op kartelvorming onder regie van de overheid.

Om de standpunten van de diverse partijen duidelijk te maken voor ZZP’ers heeft Stichting ZZP Nederland een politiek debat georganiseerd met VVD, PvdA, SP, GroenLinks, CDA en D66. De noodzaak en de haalbaarheid van een minimumtarief voor ZZP’ers is één van de discussiepunten van het ZZP debat. Het debat zal plaatsvinden op 28 augustus. Meer details volgen via deze website.

Deel deze pagina: