Nieuws

Reactie Vereniging Zelfstandigen Nederland op hoofdlijnenakkoord

Reageren

‘ZOET EN ZORGEN’ 

Vereniging ZZP Nederland reageert bij monde van koepelvereniging Vereniging Zelfstandigen Nederland op het hoofdlijnenakkoord: Het hoofdlijnenakkoord bevat positieve punten voor zzp’ers, zoals lastenverlaging op arbeid en het terugdraaien van de recent aangekondigde verlaging van de mkb-winstvrijstelling. Bovendien wordt er in het hoofdlijnenakkoord gesproken over zelfstandigenbeleid, waarmee deze groep ondernemers wordt gezien en erkend. Dat stemt positief. Toch zijn er ook zorgen. 

(On)duidelijkheid

Het aankomende kabinet zegt namelijk meer zekerheid op de arbeidsmarkt te willen stimuleren voor echte zelfstandigen, door verdere behandeling van de wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR). VZN-voorzitter Cristel van de Ven: “De huidige conceptwet VBAR staat juist haaks op zekerheid voor echte zelfstandigen. Echte duidelijkheid krijgen zelfstandigen pas wanneer we scherpe ondernemerscriteria met elkaar formuleren.” VZN roept het nieuwe kabinet dan ook op om, bij de behandeling van de Wet VBAR, de enorme hoeveelheid reacties uit de internetconsultatie mee te nemen, en te komen met duidelijke ondernemerscriteria. 

Ledenraadslid van Vereniging ZZP Nederland, Arjan Dunning, uit namens de sector Cultuur ook grote zorgen. In het hoofdlijnenakkoord wordt ook gesproken over afschaffing van het lage btw-tarief. "Dit zal de sector harder treffen dan de bezuinigingsronde in 2012", aldus Dunning. "Als het lage btw-tarief wordt afgeschaft, dan zet dat grote druk op de bestaanszekerheid van o.a. muzikanten, schilders, auteurs, filmmakers etc".

Manifest VZN

De vereniging van ruim 120.000 zzp’ers heeft zelf al aantoonbare, uitlegbare en controleerbare ondernemerscriteria uitgewerkt in bijgevoegd manifest. VZN gaat hierover graag verder in gesprek met de Tweede Kamer en de nieuwe bewindslieden. 

Bron
Vereniging Zelfstandigen Nederland
Geplaatst op 16 mei 2024
0 Reacties Plaats een reactie
Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen