Nieuws

Stichting ZZP Nederland levert input aan Belastingdienst voor bespreking zelfstandigenaftrek

Reageren
Belastingdienst 3

Alhoewel de oproep ‘Zelfstandigen komen in actie!’ van Stichting ZZP Nederland en andere ondernemersorganisaties nog volop loopt heeft Stichting ZZP Nederland bij monde van Vereniging Zelfstandigen Nederland reeds input geleverd aan de Belastingdienst. De belangrijkste boodschap: Verlaag de zelfstandigenaftrek niet verder en bestem de huidige zelfstandigenaftrek als fiscale voorziening voor duurzaam ondernemerschap met toekomstperspectief. Maandag 31 oktober beginnen de overleggen over de zelfstandigenaftrek.

Zelfstandigen komen in actie!

Vorige week heeft Stichting ZZP Nederland samen met andere ondernemersorganisaties ondernemers in de Nederland gevraagd om in actie te komen, door de oproep ‘Zelfstandigen komen in actie!’ te ondersteunen. Met deze oproep wordt beoogd wordt het kabinet en parlement opgeroepen om de voorgestelde versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek terug te draaien om ook de zelfstandige ondernemers te behoeden voor een koopkrachtval. De zelfstandigenaftrek zou juist ingezet moeten worden als fiscale ruimte voor duurzaam zelfstandig ondernemerschap.

Verlagen zelfstandigenaftrek

De overheid wil de zelfstandigenaftrek al jaren afbouwen. Stichting ZZP Nederland heeft al in 2013, samen met andere ondernemersorganisaties, met succes de afbouw tegen kunnen houden. Sinds enkele jaren is de overheid toch begonnen met een langzame afbouw, waar dan verhoging van de arbeidskorting tegenover staat.

Het jongste plan om de zelfstandigenaftrek te verlagen is echter zo rigoureus, dat een nieuwe actie niet uit kan blijven. Het kabinet stelt voor om de zelfstandigenaftrek in 6 stappen van € 650 en 2 stappen van € 605 af te bouwen. Zo wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd van € 6.310 in 2022 naar € 900 in 2027.

Bron
Stichting ZZP Nederland
Geplaatst op 21 oktober 2022
3 Reacties Plaats een reactie

Ik denk dat er meer dan genoeg argumenten zijn om deze maatregelen ongedaan te maken. Denk aan alle belastingafdracht (vermogensbelasting en BTW) welke worden afgedragen door ZZP'rs, de levendigheid door MKB ondernemers in een winkelgebied, de sociale betekenis voor alle inwoners van een gemeente.
Waar vind je nog timmerlieden, loodgieters en electriciens ?
Moet alles alleen via de grote bedrijven ?
Het is mijn inziens belachelijk dat de overheid ZZP"rs de nek om wil draaien door de zelfstandigenaftrek drastisch te verlagen maar ook de FOR per direct volgend jaar heeft afgeschaft, dus ook pensioenvoorzieningen afbreekt.
Dit buiten het feit dat men de energiekosten absurd laat stijgen uitsluitend om de wintervooraden aan te vullen. Oorlogsoorzaken en milieu zijn geen excuus.
Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn ook onbetaalbaar, dus wat wil de overheid nu precies?
ZZP - maar nog erger - MKB kapot maken, lijkt mij.
Wenst men meer sociale controle wellicht want de MKB moet wel de QR passen controleren op straffe van boetes. Iedereen moet aan het lijntje lopen, huisartsen incluis.
Wil men de geldstromen veranderen: mogen we alleen kopen bij BOL en Thuisbezorgd ?
Alle werkenden controleerbaar in loondienst van AMAZON of GOOGLE ?
Iedeeen graag controleerbaar in de bijstand met verplichte bijstandsbanen op straffe van gevangenisstraf?
Genoeg te doen ZZP Nederland , daar liggen onze en uw belangen!
De VVD was ooit vóór werkend Nederland, nou zijn ze vóór EU en Brussel en de mooie politieke carrieères die daar in het verschiet liggen.
Daar kopen wij als ZZP echter niets voor.
Het is echt dramatisch dit omgekeerde Robin Hood beleid: steel bij de armen en geef aan de rijken.

Bovenstaande reactie gaat misschien wat ver. Die veronderstelt namelijk een doordacht plan, in welke vorm dan ook. Daarvoor is bij verschillende mensen een vorm van intelligentie vereist. En daar twijfel ik bij de politiek sterk aan. Hap-snap beleid, korte termijn denken op beperkte onderwerpen, etc. Ik ben bang dat het gewoon dommigheid is, en wij als ZZP zijn daar de dupe van. Het voordeel van ZZP is dan weer wel dat wij ons eigen beleid kunnen maken, en een deel van de domme plannen kunnen pareren en soms compenseren. Ook met hulp van ZZP Nederland natuurlik.

De zelfstandigenaftrek is ooit bedacht om daar AOV en pensioen/vangnet mee op te bouwen, aangezien de zelfstandigen geen vangnet hebben als hen iets overkomt. Wij moeten dus ALLES zelf regelen. Het is dan ook een schandaal dat de aftrekmogelijkheid zo wordt beperkt. Kan ik dan nu aanspraak maken op een ww-uitkering als het mis gaat met mijn bedrijf??

Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen