Tot 1 april 2024 werkt Belastingdienst soepeler mee aan saneringsakkoord
De Belastingdienst gaat nog tot 1 april 2024 soepeler om met 1 van de voorwaarden om te komen tot een saneringsakkoord. Ben je ondernemer en lukt het je niet jouw belastingschuld en andere schulden te betalen? Dan kan je misschien een saneringsakkoord sluiten. Daarmee spreek je met al jouw schuldeisers af dat je maar een deel van je schulden betaalt. Vanwege de coronacrisis ging De Belastingdienst soepeler om met 1 van hun voorwaarden om mee te werken aan een saneringsakkoord. Dat blijven ze doen tot 1 april 2024.
Welke voorwaarde blijft soepeler?
Normaal geldt de voorwaarde dat de Belastingdienst ten minste het dubbele uitkeringspercentage ontvangt als jij jouw andere schuldeisers aanbiedt. Maar tot 1 april 2024 neemt de Belastingdienst genoegen met ten minste hetzelfde uitkeringspercentage. De Belastingdienst raadt ondernemers met schulden daarom aan vóór 1 april met hun schuldeisers in gesprek te gaan over een saneringsakkoord. Want dan is de kans groter dat de schuldeisers hieraan willen meewerken.
Saneringsakkoord sluiten
Bent je zzp’er? Of is jouw onderneming een rechtspersoon (bijvoorbeeld een naamloze vennootschap, besloten vennootschap of stichting)? Dat maakt uit voor de manier waarop je een saneringsakkoord sluit.
Je bent zzp’er
Neem contact op met jouw gemeente. Die kan voor je een minnelijk schuldsaneringstraject opstarten. Lees meer bij Ik kan mijn schulden niet betalen en Hoe werkt minnelijke schuldsanering?.
Jouw onderneming is een rechtspersoon
Je moet zelf een saneringsakkoord regelen met jouw schuldeisers. Voldoe je aan de voorwaarden en gaan al jouw schuldeisers akkoord met jouw betalingsvoorstel? Dan kan je bij de Belastingdienst vragen een deel van jouw belastingschuld kwijt te schelden. Dit doe je met het formulier Verzoek kwijtschelding van belasting en/of premie voor ondernemingen. Lees meer bij Kwijtschelding van belasting voor ondernemers.
Niet alle schuldeisers akkoord, maar toch een schuldregeling?
Gaan niet alle schuldeisers akkoord met jouw betalingsvoorstel? Dan kan je toch nog een akkoord over een schuldregeling bereiken via de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Lees meer over de WHOA op de website van KVK