Blog

Vergroot je weerbaarheid als zzp'er en voorkom stress

Mediterende vrouw

Een burn-out komt onder zzp'ers relatief weinig voor. Dat betekent niet dat een zelfstandig ondernemer nooit gestrest is. Je kunt jezelf wapenen tegen stress. Hoe je dat doet, daar gaat deze blog over van zorgverzekeraar ONVZ.

Wat is stress?

Stress is niets anders dan spanning. Bijvoorbeeld veroorzaakt door drukte, overprikkeling, deadlines of angst. Stress is zeker niet slecht. Sterker nog: wij mensen hebben een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Positieve stress heet dat. Het is de stress voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis. Positieve stress maakt alerter en dat is handig in dit soort situaties. Stress wordt chronisch en negatief als er een disbalans is tussen energiegevers en energievreters.

Ieder zijn eigen stress

Stress kan bijvoorbeeld ontstaan door geldzorgen of veel ruzie binnen het gezin. Of bij grote levensgebeurtenissen zoals het verlies van een dierbare. Maar stress ligt ook op de loer wanneer je geen werkplezier meer ervaart of last hebt van toenemende mentale werkdruk. Technologie en het constant moeten multitasken worden door veel mensen eveneens gezien als energievreters.

Niet iedereen ervaart dezelfde stress. Iedereen kijkt op zijn eigen manier tegen stress aan en gaat er anders mee om. Mensen met een groot geloof in het eigen kunnen – en dat zijn vaak zzp’ers - zijn over het algemeen minder gevoelig voor stress.

Stress voorkomen of aanpakken met de oplossingen uit ONVZ Werkfit

Of je nu wel of geen stresskip bent, het is altijd goed om je weerbaarheid en veerkracht te vergroten. Voorbeelden van ‘interventies’ om stress te voorkomen of aan te pakken zijn een preventieve mentale gezondheidscheck, een online coachingstraject of running-therapie.

Heb je een zorgverzekering via de collectiviteit van ZZP-Nederland bij ONVZ, dan krijg je bij je basisverzekering de module Werkfit gratis. Met Werkfit kun je kosteloos gebruikmaken van extra zorg en oplossingen om beter in je vel te zitten, speciaal gericht op werkend Nederland. In het gratis Werkfit-pakket zitten interessante vergoedingen waar je écht iets aan hebt. Zoals de eerder genoemde mentale gezondheidscheck, diverse vergoedingen voor (online) coaching, running-therapie of het omgaan met overgangsklachten. En ook drie extra behandelingen bij de fysio zijn inbegrepen, want stress kan schouder- of nekklachten veroorzaken.

Meer over de zorgverzekering van ONVZ 

Ontspannen in het groen: doen!

Voel je je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch gestrest? Kies dan voor een ‘groene interventie’. Bewegen in de buitenlucht helpt om makkelijker en sneller te herstellen. Wandelen en tuinieren zijn prima opties. Laat je telefoon (en de daarmee bijbehorende prikkels) vooral thuis, zodat je optimaal ontspant. Is naar buiten gaan niet mogelijk? Zorg dan voor een fijne ‘groene werkplek’. 

Kijk voor meer inspiratie-artikelen over het omgaan met stress op de website van ONVZ.

Naar de website van ONVZ

Bron
ONVZ
Logo ONVZ 100x100
Geplaatst op 13 november 2023 door ONVZ

ONVZ is een zorgverzekeraar zonder winstoogmerk uit Houten. Op het inspiratieplatform Gids in gezondheid deelt ONVZ inspirerende content over gezondheid, vitaliteit én over zorgverzekeringen. Omdat ieder mens een gezond leven verdient. ONVZ biedt de vrijheid om zelf de regie te voeren over je gezondheid en zet zich in voor een gezonde leefomgeving. Zodat ieder mens het beste uit zichzelf kan halen.