VVD wil van DBA af

Stichting ZZP Nederland
Erik Ziengs, VVD
Erik Ziengs, VVD

Stichting ZZP Nederland: stap in de goede richting

In de nieuwsbrief van VVD Drenthe van deze week spreekt VVD-kamerlid Erik Ziengs duidelijke taal: we moeten af van de DBA en de modelcontracten. Daarmee schaart hij zich bij de woordvoerders van D66 en CDA, die eveneens de DBA van tafel willen. Stichting ZZP Nederland beschouwt dit als een stap in de goede richting. Voorzitter Maarten Post: “Zelfstandige ondernemers horen niet thuis onder het arbeidsrecht en hoeven niet steeds te bewijzen dat ze geen werknemer zijn.”

Vrije keus

Het voorstel van D66, om eenmalig bij de start in een Zelfstandigenverklaring te bevestigen dat men er bewust voor kiest om ondernemer te zijn voor eigen rekening en risico, wordt nog niet door alle partijen omarmd. Door de uitspraak van de VVD komt dit voorstel wel meer in zicht. Stichting ZZP Nederland pleit al geruime tijd voor een eigen rechtspositie voor ondernemers en een vrije keus voor ondernemerschap.

(On)gedwongen ondernemer

Er is een breed gedeelde zorg in de politiek ten aanzien van “de onderkant”.  Het CDA vindt dat er, mede door de crisis, veel gedwongen zelfstandigen zijn die tegen lage tarieven werken, niet verzekerd zijn en moeilijk het hoofd boven water kunnen houden. Dat vindt het CDA een maatschappelijk probleem dat opgelost moet worden. Stichting ZZP Nederland herkent dit, maar de oplossing moet niet worden gezocht in algemene maatregelen waar bewust zelfstandige ondernemers last van hebben.

Herstel fouten

Veel van deze “gedwongen” zzp’ers zijn tijdens de crisis werkloos geworden en door uitkeringsinstanties naar het ondernemerschap geleid. Ook waren zij soms slachtoffer van draaideurconstructies. De overheid zou deze mensen, als zij daarom vragen, actief kunnen begeleiden naar een baan als werknemer en de destijds opgebouwde WW-rechten voor een half jaar kunnen laten herleven. Daarmee kan deze groep worden geholpen zonder dat alle zelfstandigen daar last van hebben. “Wij vinden, dat de overheid op die manier de fouten uit het verleden kan herstellen en tegelijkertijd zelfstandige ondernemers kan verlossen van de DBA en de arbeidswet” zegt voorzitter Maarten Post.

Hoe denken de partijen over deze en andere ondernemerszaken? Kijk op ZZP Kieskompas

Deel deze pagina: