ZZP Nederland houdt vast aan vrij ondernemerschap inzake pensioen

Politiek
Stichting ZZP Nederland

Speculatieve conclusies in de publiciteit over een pensioenplicht voor zelfstandigen zorgden vorige week voor nogal wat onrust onder de achterban van Stichting ZZP Nederland. Voorzitter Maarten Post laat weten hoe het werkelijk zit.

Vrij ondernemerschap

Volgens het Regeerakkoord dient het pensioenstelsel te worden gemoderniseerd. De SER zou hierover een advies moeten uitbrengen aan minister Koolmees. Tot op heden is dat echter niet gelukt, met name door de opstelling van de vakbonden, die  met regelmaat melden een pensioenverplichting te willen opleggen aan zzp’ers. In het Regeerakkoord wordt echter met geen woord gesproken over pensioen voor zzp’ers. Stichting ZZP Nederland houdt vast aan het vrije ondernemerschap. Daarin past geen verplichting tot deelname aan werknemerspensioenfondsen. “Het is stuitend en onbestaanbaar, dat vakbonden verplichtingen willen opleggen aan zelfstandige ondernemers, wij blijven ons daartegen verzetten”, zegt Maarten Post.

Alternatief

Stichting ZZP Nederland heeft samen met andere zzp-organisaties het ZZP Pensioen ontwikkeld. Deze regeling is uitermate geschikt voor zelfstandigen. Het is een individuele pensioenrekening met vrijwillige deelname en flexibele inleg. Inmiddels nemen steeds meer zelfstandigen deel aan het ZZP Pensioen. “Zelfstandigen kunnen zo op eigen wijze hun pensioen opbouwen zonder opgelegde verplichting”, aldus Post.

Brief aan minister

Stichting ZZP Nederland wil meewerken aan de modernisering van het pensioenstelsel. Daarbij moet rekening worden gehouden met de positie van zelfstandige ondernemers, die zelf bepalen op welke wijze zij hun oudedagsvoorziening regelen. Dat staat in de brief, die ZZP Nederland en PZO hebben verzonden aan minister Wouter Koolmees.

Deel deze pagina: