Nieuws

ZZP Nederland: toekomstgericht ondernemen met steunpakket 2.0

Het steunpakket 2.0 van het kabinet gaat over het behoud van kleine ondernemingen en biedt tevens kansen voor zelfstandigen om in de toekomst succesvol te blijven ondernemen. ZZP Nederland vindt het van belang, dat ondernemers de komende periode gaan benutten om te werken aan een toekomstbestendige onderneming door, indien nodig, nieuwe wegen te zoeken.

Zelfstandigen belangrijk voor economisch herstel en verandering

Het kabinet zegt in zijn brief aan de Tweede Kamer, dat de activiteiten van zelfstandigen belangrijk zijn in het herstel van de economie. Daarom is het voortbestaan van deze ondernemingen noodzaak. Juist zelfstandigen bezitten de flexibiliteit om als ondernemer de bakens te verzetten en indien nodig hun verdienmodel aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden. ZZP Nederland pleit dan ook voor meer overheidssteun in dat veranderingsproces.

Tozo-2, meer aandacht voor liquiditeit

De Tozo-regeling levensonderhoud is gebaseerd op de bijstandswetgeving (Participatiewet) en biedt een aanvulling op het inkomen van huishoudens tot het sociaal minimum. Vanwege de eenvoud en snelheid van uitvoering zijn de bijbehorende inkomens-, vermogens- en levensvatbaarheidstoetsen in Tozo-1 achterwege gelaten. Het kabinet heeft nu besloten om bij de aanvraag voor Tozo-2 (vanaf 1 juni) een verklaring over het partnerinkomen toe te voegen. ZZP Nederland wil echter voorkomen dat dit gaat leiden tot vertraging in de uitvoering en roept gemeenten op tot snelle- en doelmatige afhandeling in het belang van het voortbestaan van ondernemingen.

Doordat zelfstandigen in de markt heel moeilijk krediet kunnen krijgen voor liquiditeit, is binnen de Tozo ook een lening bedrijfskrediet tegen 2% rente mogelijk. Tot nu toe is daar weinig gebruik van gemaakt, ook doordat gemeenten deze mogelijkheid te weinig in beeld hebben gebracht. ZZP Nederland roept gemeenten op om de Tozo-lening nadrukkelijk aan te bieden, als zelfstandigen krediet nodig hebben om hun onderneming levensvatbaar voort te zetten.

Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB vervangt TOGS

De zogenaamde TOGS is vervangen door de Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL). Een tegemoetkoming in bedrijfskosten bij een omzetverlies van meer dan 30 % voor getroffen ondernemingen. Wel moet de SBI-code van de ondernemer op de lijst staan om in aanmerking te komen voor de TVL. “Wij pleiten ervoor om de TOGS-voorwaarde van een fysieke bedrijfsinrichting te laten vallen, zodat zoveel mogelijk getroffen ondernemers met doorlopende vast lasten in aanmerking kunnen komen voor deze regeling”, zegt voorzitter Maarten Post.

Tijd voor verandering en nieuwe wegen

Het flankerend crisispakket van het kabinet biedt zelfstandige ondernemers kansen om hun onderneming meer toekomstbestendig te maken door nieuwe wegen te zoeken. Deze crisis maakt duidelijk, dat het in bepaalde (contact)beroepen niet meer op dezelfde manier kan gaan. Ondernemers zullen moeten zoeken naar manieren om hun verdienmodel anders in te richten. ZZP Nederland pleit al langer voor het stimuleren van levensvatbaar en succesvol ondernemerschap.

Met het door minister Koolmees gelanceerde programma “Nederland leert door” maakt het kabinet het mogelijk om door loopbaanontwikkeling en scholing perspectief te bieden in een veranderde samenleving. Dat geldt nadrukkelijk ook voor zelfstandige ondernemers, die op een andere wijze hun onderneming willen inrichten. ZZP Nederland zal de aangekondigde campagne van harte steunen en roept het kabinet op om de zelfstandigenorganisaties te betrekken bij de ontwikkeling en uitvoering van dit programma.

Bron
ZZP Nederland
Geplaatst op 22 mei 2020