Nieuws

ZZP Nederland wil financiële regeling vaste lasten voor zzp'er die buiten de boot valt

Stichting ZZP Nederland heeft samen met ondernemersorganisaties PZO en FNV Zelfstandigen een brief en een notitie verzonden naar alle fractievoorzitters en de commissieleden van het ministerie SZW. In de brief wordt gepleit voor een 'veegregeling' genaamd Eenmalige Compensatie Vaste Lasten 2020. De regeling is bedoeld voor ondernemers die bij veel (of alle) steunmaatregelen buiten de boot zijn gevallen en inmiddels door hun financiële reserves heen raken, of al zijn.

Zoals de gezamenlijke ondernemersorganisaties schrijven: "Wij zijn er vast van overtuigd dat deze 'Veegregeling' heel veel kleine ondernemers iets meer ruimte zou bieden om door te gaan met ondernemen. Als deze regeling er niet komt, zijn wij er eveneens vast van overtuigd dat deze ondernemers geen mogelijkheden meer zien om hun onderneming voort te zetten en in de bijstand terecht kunnen komen. De verwachte kosten hiervan, zeker op de lange termijn, zullen vele malen hoger zijn dan die van de “Veegregeling”.

De snelheid waarmee vorig jaar het steunpakket voor ondernemers werd samengesteld heeft als ongewenste consequentie dat maatwerk in de uitvoering als onmogelijk wordt gezien. Dit heeft tot gevolg dat ondernemers die door de coronamaatregelen zijn getroffen, maar waarbij bijvoorbeeld de onderneming op hun privéadres staat ingeschreven bij de KVK, niet voor steun in aanmerking komen. En dat terwijl ook zij oplopende vaste lasten hebben en een leeglopende buffer. 

Bron
stichting ZZP Nederland
Geplaatst op 27 mei 2021