Nieuws

ZZP'er voor tijdelijke vervanging blijft mogelijk

De nieuwe wet DBA is inmiddels van kracht. Door verkeerde informatie in diverse media is paniek ontstaan onder zzp'ers en opdrachtgevers. Zo gingen ineens geruchten dat een zzp'er niet meer in te huren zou zijn voor tijdelijke vervanging. Ook dit misverstand is nu uit de wereld geholpen door staatssecretaris Wiebes.

Antwoord op Kamervragen Van Weyenberg

In antwoord op Kamervragen van Van Weyenberg (D66), heeft de staatssecretaris van Financiën geantwoord dat het mogelijk blijft een zelfstandige in te huren voor de tijdelijke vervanging van een werknemer. 

Wiebes zegt dat een arbeidsrelatie op zijn eigen fiscale merites beoordeeld. Als een zzp'er invalt als tijdelijke vervanging van iemand in loondienst, dan geldt hetzelfde. De beoordeling of er geen dienstbetrekking aanwezig is staat los van het gegeven of het gaat om tijdelijke, structurele of variabele werkzaamheden. Indien een invaller hetzelfde werk doet op dezelfde wijze en onder dezelfde voorwaarden en omstandigheden als degene in loondienst die wordt vervangen, dan is er sprake van een dienstbetrekking. De invaller kan wel degelijk buiten dienstbetrekking werken als de voorwaarden en omstandigheden verschillen ten opzichte van degene die in dienstbetrekking werkte.

Lees hier de antwoorden op de Kamervragen (download pdf)

Bron
Rijksoverheid.nl
Geplaatst op 25 mei 2016