ZZP’ers moeten creatiever worden en meer samenwerken

ZZP Nederland

ZZP’ers moeten creatiever worden en meer samenwerken
Door de economische crisis gedwongen gaan steeds meer ZZP’ers hun werkterrein verleggen naar de particuliere markt. In tijden dat de verkoop van huizen steeds moeilijker wordt besluiten veel eigenaren van woningen om maar even pas op de plaats te maken en de huidige woning wat op te knappen. ZZP’er moeten daar op in spelen en hun diensten aanbieden in combinatie met enkele anderen.

Samenwerking: meer voordeel en slagkracht
Bij ZZP Nederland, belangenbehartiger en voorlichters voor 8000 ZZP’ers, komen steeds meer vragen van ZZP’ers over het samenwerken met andere ZZP’ers. Volgens Johan Marrink is dat geen enkel probleem en biedt dat goede overlevingskansen. Marrink: “Inmiddels zijn complete bouwteams ontstaan van timmerlieden, metselaars stukadoors, loodgieters en installateurs. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat ZZP’ers meer zelfstandig worden en hun slagkracht samen gaan gebruiken. Zo zijn grote bouwondernemingen ook ontstaan. Maar ZZP’ers zijn veel flexibeler dan grote bedrijven en kennen geen overheadkosten. Daar waar grote bouwbedrijven niet snel kunnen schakelen kunnen ZZP’ers dat wel. Dat biedt mogelijkheden.

Samenwerken kan prima, maar wel met overeenkomsten
ZZP’ers kunnen uitstekend samenwerken, maar moeten zaken onderling wel goed vastleggen. Voor de aangesloten ZZP’ers van ZZP Nederland is een opdrachtovereenkomst beschikbaar waardoor de opdracht goed wordt vastgelegd, om misverstanden achteraf te voorkomen.

Klussen vergaren betekent actief in de markt staan
Volgens ZZP Nederland zijn de meeste ZZP’ers in de technische vakken niet erg gericht op het binnenhalen van klussen. Marrink: “Dat zijn ze niet gewend, tot nu toe konden ZZP’ers gewoon kiezen waar ze wilden werken, vrijwel iedere bouwonderneming stond te trappelen om ZZP’ers. Nu dat anders wordt zal de ZZP’er meer aan acquisitie moeten doen. We hebben een ook aanbod van Werkspot.nl op onze website staan waar ZZP’ers 30 dagen gratis gebruik kunnen maken, een soort marktplaats voor vraag en aanbod van klussen en dat werkt. Wel is het zaak daar actief mee aan de slag te gaan. Opdrachten komen niet vanzelf aanwaaien…”

ZZP Nederland gaat uitbreiden met werkaanbod
ZZP Nederland heeft zich tot nu toe altijd afzijdig gehouden van een aanbod voor werk. In deze moeilijke tijden zal dat gaan veranderen. Op de website www.zzp-nederland.nl kunnen opdrachtgevers aangeven dat men ZZP'ers wil inhuren. Aangesloten ZZP'ers kunnen hierop reageren. Binnenkort zal een database actief worden met daarin bedrijven die ZZP'ers zoeken. Een eerste voorbeeld staat inmiddels op de site van Rockwool die enkele ZZP'ers zoekt.

Links:
| opdrachtovereenkomst | Leveringsvoorwaarden Aanbod Werkspot |
ZZP'er gevraagd | abonnement ZZP Nederland |

Deel deze pagina: