Nieuws

Zzp'ers vinden in mkb medestander in verzet tegen wet DBA

Reageren

ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw en MKB Belangen hebben de handen ineen geslagen om de schadelijke gevolgen van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (dba) een halt toe te roepen. Onder de naam Stop Belemmering Ondernemers is een online petitie gestart om staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën duidelijk te maken dat het anders moet.

De kritiek op de wet DBA, die per 1 mei de relatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers regelt, zwelt verder aan. Grote bedrijven ontdoen zich van zzp'ers. De FNV liet dinsdag weten dat het vertrouwen in een goede afloop afneemt, nadat in september nog steun voor Wiebes werd uitgesproken. De staatssecretaris komt deze maand nog met een brief om de Kamer te informeren.

Uitvoering bevriezen

De drie partijen willen dat de staatssecretaris de uitvoering van de wet DBA onmiddellijk bevriest met een algemene maatregel van bestuur. Wiebes moet garanderen dat goedgekeurde modelcontracten niet alsnog worden afgekeurd en bestraft. 'Op die manier neem je vrees bij opdrachtgevers weg dat ze toch een boete krijgen van de belastingdienst', zegt Maarten Post, voorzitter van ZZP Nederland. 'Dan krijgen zzp'ers weer opdrachten.'

Ondernemersrecht

De uitvoering en de controle van de wet moeten in de ijskast totdat de wet is aangepast. De gelegenheidscoalitie wil binnen 14 dagen een plan aandragen. Belangrijk onderdeel van de oplossing is dat zzp'ers onder het ondernemersrecht komen te vallen in plaats van het arbeidsrecht. 'Ze worden nu onterecht als werknemer beschouwd', zegt Post.

Heksenjacht

Volgens Post is het tijd dat de politiek kleur bekent. 'Een maatregel die bedoeld was om schijnconstructies aan te pakken is ontaard in prijsschieten op zelfstandige ondernemers.' Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw spreekt van een politieke heksenjacht op zelfstandigen.

Door de handen ineen te slaan rekenen de organisaties op de steun van de achterban. Aan ZZP Nederland en Zelfstandigen Bouw zijn 40.000 en 10.000 zzp'ers verbonden. MKB Belangen telt ruim 200.000 kleine ondernemers die de website van collectieve inkooporganisatie volgen.

Bron
Elze Kuiper • Economie & Politiek
Geplaatst op 16 november 2016
0 Reacties Plaats een reactie
Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen