Hoeveel opdrachtgevers moet ik hebben?

Je zal moeten voldoen aan de eisen van de Belastingdienst voor ondernemerschap. Een van de eisen daarvan is meerdere opdrachtgevers. De Belastingdienst noemt geen getal hoeveel opdrachtgevers je moet hebben, maar zegt simpelweg dat ze van ondernemers ‘meerdere opdrachtgevers’ verlangen.

In de 12 jaar dat wij nu bestaan hebben we begrepen dat de veilige marge bij 3 opdrachtgevers ligt.

Dan moet je er ook nog rekening mee houden dat er niet teveel bij 1 opdrachtgever gewerkt wordt, en maar heel weinig tijd wordt besteed aan de overige 2 opdrachtgevers. De praktijk leert ons dat je prima 70% van al je werkbare uren bij 1 opdrachtgever kunt besteden, dan wil de Belastingdienst wel graag dat de overige 30% aan werkbare uren netjes wordt verdeeld over de andere 2 opdrachtgevers.

Maar, het probleem is dat iedere belastinginspecteur de regels zelf mag interpreteren. De ene zal soms 2 opdrachtgevers (heel soms 1 opdrachtgever) per jaar voldoende vinden. De andere vindt dat je zeker 3 opdrachtgevers moet hebben. Dat is aan de inspecteur. Maar als je je houdt aan onze richtlijnen (min. 3 opdrachtgevers, grootste max. 70% van de werkbare uren) dan zal je geen problemen krijgen. Als je maar 1 opdrachtgever hebt over een heel jaar dan zal de Belastingdienst dit als loondienst kunnen beschouwen. Dat betekent dat je geen recht hebt op ondernemersaftrekposten en dat er nog loonbelasting en premies volksverzekeringen moeten worden betaald. Dat kan de Belastingdienst op jou gaan verhalen, maar ook op jouw opdrachtgever als de Belastingdienst vindt dat jouw opdrachtgever ook wel had kunnen weten dat je nooit als zelfstandige aangemerkt zou worden omdat je alleen maar voor jouw ene opdrachtgever werkte in een jaar.

Is hier dan geen oplossing voor te bedenken? Lastig. De enige zekere oplossing is er voor te zorgen toch meerdere opdrachtgevers te hebben. En hoeveel opdrachtgevers genoeg zijn dat ligt aan de belastinginspecteur die je eventueel gaat controleren. Daar valt door ZZP Nederland niks zinnigs over te zeggen.

Nog steeds twijfels? 

Wij helpen je graag verder. Neem contact op met onze ondernemershelpdesk.

050 3144 344

Stuur ons een bericht

Deel deze pagina: