Hoeveel opdrachtgevers moet ik hebben?

U zult moeten voldoen aan de eisen van de Belastingdienst voor ondernemerschap. Een van de eisen daarvan is meerdere opdrachtgevers. De belastingdienst noemt geen getal hoeveel opdrachtgevers u moet hebben, maar zegt simpelweg dat ze van ondernemers ‘meerdere opdrachtgevers’ verlangen.

In de 10 jaar dat wij nu bestaan hebben we begrepen dat de veilige marge bij 3 opdrachtgevers ligt.

Dan moet u er ook nog rekening mee houden dat er niet teveel bij 1 opdrachtgever gewerkt wordt, en maar heel weinig tijd wordt besteed aan de overige 2 opdrachtgevers. De praktijk leert ons dat u prima 70% van al uw werkbare uren bij 1 opdrachtgever kunt besteden, dan wil de Belastingdienst wel graag dat de overige 30% aan werkbare uren netjes wordt verdeeld over de andere 2 opdrachtgevers.

Maar, het probleem is dat iedere belastinginspecteur de regels zelf mag interpreteren. De ene zal soms 2 opdrachtgevers (heel soms 1 opdrachtgever) per jaar voldoende vinden. De andere vindt dat je zeker 3 opdrachtgevers moet hebben. Dat is aan de inspecteur. Maar als u zich houdt aan onze richtlijnen (min. 3 opdrachtgevers, grootste max. 70% van de werkbare uren) dan zult u geen problemen krijgen. Als u maar 1 opdrachtgever heeft over een heel jaar dan zal de belastingdienst dit als loondienst kunnen beschouwen. Dat betekent dat u geen recht heeft op ondernemersaftrekposten en dat er nog loonbelasting en sociale premies moeten worden betaald. Dat kan de belastingdienst op u gaan verhalen, maar ook op uw opdrachtgever als de belastingdienst vindt dat uw opdrachtgever ook wel had kunnen weten dat u nooit als zelfstandige aangemerkt zou worden omdat u alleen maar voor uw ene opdrachtgever werkte in een jaar.

Is hier dan geen oplossing voor te bedenken? Nee. De enige zekere oplossing is er voor te zorgen toch meerdere opdrachtgevers te hebben. En hoeveel opdrachtgevers genoeg zijn dat ligt aan de belastinginspecteur die u eventueel gaat controleren. Daar valt door ZZP Nederland niks zinnigs over te zeggen.

Nog steeds twijfels? 

Wij helpen u graag veder. Neem contact op met onze ondernemershelpdesk.

050 3144 344

Stuur ons een bericht

Deel deze pagina: