Alles over de kleineondernemersregeling (KOR)

Belastingen (btw)

De kleineondernemersregeling (KOR) is eentje die je moet kennen als zzp’er! Zeker als je een ondernemer bent die relatief gezien niet veel omzet maakt. Met deze regeling betaal je minder of helemaal geen belasting.

En let op: er komt een nieuwe regeling aan vanaf 1 januari 2020! Ondernemers met maximaal €20.000 omzet in Nederland kunnen zich vanaf dan vrijstellen van de omzetbelasting. En dat scheelt een hoop administratie.

Kleineondernemersregeling 2019

Met de huidige KOR komen ondernemers die minder dan €1.883 aan btw betalen in aanmerking voor belastingvermindering. Als dit bedrag €1.345 of minder is dan hoef je helemaal geen btw meer te betalen. Daarnaast kan je dan ook een ontheffing voor administratieve verplichtingen aanvragen. Maar deze regeling vervalt per 1 januari 2020.

Kleineondernemersregeling 2020

De nieuwe regeling voor kleine ondernemers gaat per 1 januari 2020 in. Je komt voor de KOR 2020 in aanmerking als:

  • je een btw-ondernemer bent;
  • je omzet maximaal €20.000 per kalenderjaar is;
  • je onderneming is gevestigd in Nederland (of hier een vaste inrichting hebt).

Met de nieuwe regeling kan je vanaf begin 2020 kiezen voor een vrijstelling van de omzetbelasting. Dit betekent dat je geen btw in rekening brengt bij klanten en dus ook geen btw meer mag vermelden op je facturen. Maar let op: je moet wel voor 20 november 2019 aan de Belastingdienst kenbaar maken of je mee wilt doen met de KOR 2020.

Met de nieuwe KOR hoef je geen btw-aangiften meer te doen en word je vrijgesteld van de bijbehorende administratieve verplichtingen. Hier staat wel tegenover dat je de btw die andere ondernemers bij jou in rekening brengen, niet kan aftrekken. Als ondernemer moet je voor een periode van minimaal drie jaar of langer meedoen aan de KOR, tenzij je omzet per kalenderjaar boven de €20.000 uitkomt. Dan moet je direct stoppen.

Let op: de kleineondernemersregeling is dus niet een verplichte regeling, je kan zelf kiezen of je hier wel of niet aan meedoet!

Dit zijn de voor- en nadelen van de nieuwe KOR

Voordelen van de nieuwe KOR:

  • Minder administratie: je hoeft niet meer ieder kwartaal btw-aangifte te doen;
  • Een scherpere prijs voor je klanten: er komt geen BTW meer op je tarief, waardoor je goedkoper bent voor particuliere klanten.

Nadelen van de KOR per 2020:

  • Geen btw terugvragen aan de Belastingdienst
  • Geen btw over investeringen en zakelijke kosten aftrekken

De nieuwe kleineondernemersregeling hoeft dus niet altijd voordelig te zijn: bijvoorbeeld als je nu ieder jaar btw terugkrijgt van de Belastingdienst of wanneer je de komende drie jaar een grote investering gaat doen voor je bedrijf, want dan kan je de btw over die investering niet aftrekken. De Belastingdienst heeft een hulpmiddel  gemaakt waarin je makkelijk checkt of je mee kan doen aan de nieuwe KOR.

Zo meld je je aan voor de nieuwe KOR

Als je mee wilt doen per 1 januari 2020 met de nieuwe kor, dan moet je aanmelding uiterlijk 20 november bij de Belastingdienst binnen zijn. Je meldt je door een formulier in te vullen. Dit formulier vind je op de website van de Belastingdienst.

Dit gebeurt er als je al meedoet aan de huidige KOR

  • Je bent ondernemer en krijgt via de huidige KOR korting op de btw. Wil je meedoen aan de KOR 2020? Dan moet je je actief aanmelden via het formulier.
  • Je bent ondernemer en bent via de huidige KOR vrijgesteld van btw-aangifte op basis van de ontheffing van de administratieve verplichtingen. Je hoeft niets te doen en neemt automatisch deel aan de nieuwe KOR per 2020. Met het ingaan van de nieuwe kleineondernemersregeling vervalt de huidige regeling.

Deel deze pagina: