Btw-regelingen overzicht

Belastingen (btw)

Overzicht van alle btw-regelingen voor zzp'ers

Voor vrijwel ieder beroep moet bovenop de tarieven btw worden berekend en afgedragen aan de Staat. Afhankelijk van je beroep en/of dienst dien je 9% (2018 6%)of 21% btw te berekenen. Vervolgens kun je ook de btw op alle zakelijke kosten en inkopen terugvragen bij de btw-aangifte.

Omzetbelasting: btw

De btw is voor de Staat een belangrijke inkomstenbron die door ondernemers bij elkaar wordt gebracht. Over de toegevoegde waarde wordt btw geheven. Dat wil zeggen als je iets inkoopt, ongeacht of dat nu grondstoffen zijn of kant en klare producten, en weer verkoopt tegen een hogere prijs, moet je over de toevoeging die je maakt omzetbelasting afdragen. Deze toegevoegde waarde kan bestaan uit pure winst maar ook uit toegevoegde waarde door bewerkingen van de inkoop. Het verschil dien je af te dragen aan de Belastingdienst. De btw die jij betaalt bovenop de inkoop mag je aftrekken en de btw die jij doorberekent moet je afdragen. Het verschil is de door jou verschuldigde btw.


Btw-vrijstelling

Een aantal beroepen en diensten zijn vrijgesteld van btw. Dit zijn hoofdzakelijk beroepen en diensten “voor het nut van iedereen”. Bedrijfstakken zoals zorg, onderwijs, verzekeringen, kansspelen, post en stichtingen die geen winstoogmerk hebben etc. zijn onder bepaalde omstandigheden vrijgesteld van btw. Degene die vrijgesteld is van btw kan de btw dan ook niet terugvragen.

Btw vrijgestelde beroepen
Btw in onderwijs  (voor aangesloten zelfstandigen)


Het nadeel voor zzp’ers die wel btw-plichtig zijn is, dat als zij producten leveren aan vrijgestelde bedrijven, hierdoor hun producten duurder zijn. Als je bijvoorbeeld een website bouwt voor een assurantietussenpersoon kan deze de door jou berekende btw niet terug vragen bij de Belastingdienst. Voor zzp'ers die werken in het onderwijs zijn er weer andere regels voor een btw-vrijstelling.

Btw tarieven Nederland

In Nederland kennen we het 0% btw tarief, het 9% btw tarief (2018 6%) en het hoge btw tarief van 21%. 0% is voor de export naar buitenland buiten de EU of rechtstreeks naar bedrijven binnen de EU. Het 9% btw tarief is voor producten die over het algemeen voorzien in eerste levensbehoeften, boeken, sport etc. Maar ook enkele beroepen zoals kappers, schoen- en fietsenmakers, en stukadoors voor particuliere woningen ouder dan twee jaar vallen onder het 9% tarief. Alle overige producten en diensten vallen onder het hoge btw tarief van 21%.

Btw tarieven binnenland
Levering naar buitenland (voor aangesloten zelfstandigen)


Gerelateerde boeken

  1. Handboek zelfstandig zonder personeel

    In dit boek vind je vrijwel alle ondernemers- en belastingregels die zelfstandigen kunnen gebruiken om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Het boek geeft op toegankelijke wijze uitleg over het grote oerwoud aan belastingregels. Voor 16:00 bestellen, morgen in huis.

    Meer informatie

Btw berekenen op factuur

Als je een factuur stuurt naar een klant dan moet je de btw apart vermelden. Dus materialen, uurlonen etc. vermeldt je zonder btw en onderaan op de nota vermeldt je de btw en het percentage. Het kan voorkomen dat je meerdere tarieven moet toepassen. Bijvoorbeeld als je naast je uurtarief voor een bedrijfscursus (21%), reiskosten (21%) ook nog boeken (9%) levert dien je dit apart te vermelden. Verder moet je btw-nummer op de factuur staan. In sommige gevallen moet je ook het btw-nummer van je opdrachtgever vermelden. 

Het btw-nummer van de opdrachtgever moet worden vermeld als er sprake is van een levering aan het buitenland of als de btw wordt verlegd. Btw verleggen gebeurt onder meer bij onderaanneming en uitlenen van personeel in bepaalde branches, zoals de bouw. De verschuldigde btw wordt dan geheven van de afnemer in plaats van de leverancier.

Btw berekenen en aangifte doen (voor aangesloten zelfstandigen)

Btw op inkoop terugvragen

Als je voor de Belastingdienst btw plichtig bent kun je ook alle btw die aan jou berekend is terugvragen. Dus niet alleen de btw op inkopen, maar ook op onkosten, auto van bedrijf, telefoon etc. Als je meer btw betaalt dan je ontvangen hebt krijg je die btw terug.

Hoe moet je een btw aangifte indienen

Je doet digitaal btw-aangifte. Je vindt het formulier 'Aangifte omzetbelasting' in het beveiligde gedeelte van de internetsite van de Belastingdienst. Je logt hier in met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je van de Belastingdienst hebt gekregen. In de aangifte vermeldt je de btw die je hebt berekend aan jouw klanten, en de btw die je leveranciers aan jou hebben berekend. Vervolgens verstuur je de aangifte. Meer uitleg over de aangifte vindt je in de toelichting van de Belastingdienst.

Download toelichting

Kleine Ondernemers Regeling btw

Het bijhouden van een btw-administratie is iets wat tijd kost, maar verplicht is. Voor kleine zelfstandigen die weinig btw hoeven af te dragen is hiervoor een prettige regeling. De Kleine Ondernemers Regeling btw. Indien je in één jaar minder dan € 1883,- hoeft af te dragen krijg je een vermindering. Als je minder dan € 1345,- hoeft af te dragen dan mag je dat bedrag zelfs houden. Je moet deze “winst” wel opgeven bij je omzet want het zijn inkomsten waarover inkomstenbelasting betaalt dient te worden.

Kleine Ondernemers Regeling (voor aangesloten zelfstandigen)

Deel deze pagina: