BTW regelingen overzicht

Belastingen (btw)

Overzicht van alle BTW regelingen voor ZZP'ers

Voor vrijwel ieder beroep moet bovenop de tarieven btw worden berekend en afgedragen aan de Staat. Afhankelijk van uw beroep en/of dienst dient u 6% of 21% btw te berekenen. Vervolgens kunt u ook de btw op alle zakelijke kosten en inkopen terugvragen bij de btw aangifte.

Omzetbelasting, BTW

De btw is voor de Staat een belangrijke inkomstenbron die door ondernemers bij elkaar wordt gebracht. Over de toegevoegde waarde wordt btw geheven. Dat wil zeggen als u iets inkoopt, ongeacht of dat nu grondstoffen zijn of kant en klare producten, en weer verkoopt tegen een hogere prijs, moet u over de toevoeging die u maakt omzetbelasting afdragen. Deze toegevoegde waarde kan bestaan uit pure winst maar ook uit toegevoegde waarde door bewerkingen van de inkoop. Het verschil dient u af te dragen aan de Belastingdienst. De btw die u betaalt bovenop de inkoop mag u aftrekken en de btw die u doorberekent moet u afdragen. Het verschil is de door u verschuldigde btw.


BTW vrijstelling

Een aantal beroepen en diensten zijn vrijgesteld van btw. Dit zijn hoofdzakelijk beroepen en diensten “voor het nut van iedereen”. Bedrijfstakken zoals zorg, onderwijs, verzekeringen, kansspelen, post en stichtingen die geen winstoogmerk hebben etc. zijn onder bepaalde omstandigheden vrijgesteld van btw. Degene die vrijgesteld is van btw kan de btw dan ook niet terugvragen.

BTW vrijgestelde beroepen
BTW in onderwijs  (voor aangesloten zelfstandigen)


Het nadeel voor ZZP’ers die wel btw-plichtig zijn is, dat als zij producten leveren aan vrijgestelde bedrijven, hierdoor hun producten duurder zijn. Als u bijvoorbeeld een website bouwt voor een assurantietussenpersoon kan deze de door u berekende btw niet terug vragen bij de Belastingdienst. Voor ZZP'ers die werken in het onderwijs zijn er weer andere regels voor een btw-vrijstelling.

BTW tarieven Nederland

In Nederland kennen we het 0% btw tarief, het 6% btw tarief en het hoge btw tarief van 21%. 0% is voor de export naar buitenland buiten de EU of rechtstreeks naar bedrijven binnen de EU. Het 6% btw tarief is voor producten die over het algemeen voorzien in eerste levensbehoeften, boeken, sport etc. Maar ook enkele beroepen zoals kappers, schoen- en fietsenmakers, en stukadoors voor particuliere woningen ouder dan twee jaar vallen onder het 6% tarief. Alle overige producten en diensten vallen onder het hoge btw tarief van 21%.

BTW tarieven binnenland
Levering naar buitenland (voor aangesloten zelfstandigen)


Gerelateerde boeken

  1. Handboek ZZP Belastingwijzer 2018

    In dit boek vind je vrijwel alle belastingregels die zelfstandigen kunnen gebruiken om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Het boek geeft op toegankelijke wijze uitleg over het grote oerwoud aan belastingregels. Voor 16:00 bestellen, morgen in huis.

    Meer informatie

BTW berekenen op factuur

Als u een factuur stuurt naar een klant dan dient u de btw apart te vermelden. Dus materialen, uurlonen etc vermeldt u zonder btw en onderaan op de nota vermeldt u de btw en het percentage. Het kan voorkomen dat u meerdere tarieven moet toepassen. Bijvoorbeeld als u naast uw uurtarief voor een bedrijfscursus (21%), reiskosten (21%) ook nog boeken (6%) levert dient u dit apart te vermelden. Verder dient uw btw-nummer op uw factuur te staan. In sommige gevallen moet u ook het btw-nummer van uw opdrachtgever vermelden. 

Het btw-nummer van de opdrachtgever moet worden vermeld als er sprake is van een levering aan het buitenland of als de btw wordt verlegd. Btw verleggen gebeurt onder meer bij onderaanneming en uitlenen van personeel in bepaalde branches, zoals de bouw. De verschuldigde btw wordt dan geheven van de afnemer in plaats van de leverancier.

BTW berekenen en aangifte doen (voor aangesloten zelfstandigen)

BTW op inkoop terugvragen

Als u voor de Belastingdienst btw plichtig bent kunt u ook alle btw die aan u berekend is terugvragen. Dus niet alleen de btw op inkopen, maar ook op onkosten, auto van bedrijf, telefoon etc. Als u meer btw betaalt dan u ontvangen heeft krijgt u die btw terug.

Hoe moet u een BTW aangifte indienen

U doet digitaal btw-aangifte. U vindt het formulier 'Aangifte omzetbelasting' in het beveiligde gedeelte van de internetsite van de Belastingdienst. U logt hier in met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat u van de Belastingdienst heeft gekregen. In de aangifte vermeldt u de btw die u hebt berekend aan uw klanten, en de btw die uw leveranciers aan u hebben berekend. Vervolgens verstuurt u de aangifte. Meer uitleg over de aangifte vindt u in de toelichting van de Belastingdienst.

Download toelichting

Meer uitleg over de aangifte vindt u in de toelichting van de Belastingdienst.

Kleine Ondernemers Regeling BTW

Het bijhouden van een btw-administratie is iets wat u tijd kost, maar verplicht is. Voor kleine zelfstandigen die weinig btw hoeven af te dragen is hiervoor een prettige regeling. De Kleine Ondernemers Regeling BTW. Indien u in één jaar minder dan € 1883,- hoeft af te dragen krijgt u een vermindering. Als u minder dan € 1345,- hoeft af te dragen dan mag u dat bedrag zelfs houden. U dient deze “winst” wel op te geven bij uw omzet want het zijn inkomsten waarover inkomstenbelasting betaalt dient te worden.

Kleine Ondernemers Regeling (voor aangesloten zelfstandigen)

Deel deze pagina: