Kennisbank

Alles over de kleineondernemersregeling (KOR)

kleine ondernemer minderjarig

De nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) is in 2020 ingegaan en is een belangrijke regeling voor zzp’ers! Zeker als je een ondernemer bent die relatief gezien niet veel omzet maakt. Met deze regeling betaal je minder of helemaal geen omzetbelasting (=btw). 

Wat is de kleineondernemersregeling?

De kleineondernemersregeling (KOR) stelt bepaalde zelfstandigen vrij van btw. ‘Kleine’ ondernemers hoeven namelijk in sommige gevallen geen omzetbelasting te betalen en dat scheelt een hoop administratie! Je hoeft dan ook geen btw-aangifte meer te doen. Je kunt hiervoor kiezen als je een omzet hebt van maximaal € 20.000. Deelname aan de KOR geldt voor een periode van minimaal 3 jaar of zolang de omzet per kalenderjaar dus niet boven de € 20.000 (ex. btw) uitkomt.

Kleineondernemersregeling

 Je komt voor de KOR in aanmerking wanneer:

  • je een btw-ondernemer bent;
  • je omzet maximaal € 20.000 per kalenderjaar is;
  • je onderneming is gevestigd in Nederland (of hier een vaste inrichting hebt).

Met deze regeling kan je vanaf kiezen voor een vrijstelling van de omzetbelasting. Dit betekent dat je geen btw in rekening brengt bij klanten en dus ook geen btw meer mag vermelden op je facturen. 

Bovendien hoef je ook geen btw-aangiften meer te doen en word je vrijgesteld van de bijbehorende administratieve verplichtingen. Hier staat wel tegenover dat je de btw die andere ondernemers bij jou in rekening brengen, niet kan aftrekken. Als ondernemer moet je voor een periode van minimaal drie jaar of langer meedoen aan de KOR, tenzij je omzet per kalenderjaar boven de € 20.000 uitkomt. Dan moet je direct stoppen. 

In de KOR mogen bedragen inclusief btw afgetrokken worden op de inkomstenbelasting omdat er geen verrekening mogelijk is via de omzetbelasting.

Let op: de kleineondernemersregeling is dus niet een verplichte regeling, je kan zelf kiezen of je hier wel of niet aan meedoet! 

Voor- en nadelen kleineondernemersregeling

Voordelen van de KOR:
  • Minder administratie: je hoeft niet meer ieder kwartaal btw-aangifte te doen;
  • Een scherpere prijs voor je klanten: er komt geen btw meer op je tarief, waardoor je goedkoper bent voor particuliere klanten
Nadelen van de KOR:
  • Geen btw terugvragen aan de Belastingdienst
  • Geen btw over investeringen en zakelijke kosten aftrekken

De kleineondernemersregeling hoeft dus niet altijd voordelig te zijn: bijvoorbeeld als je nu ieder jaar btw terugkrijgt van de Belastingdienst of wanneer je de komende 3 jaar een grote investering gaat doen voor je bedrijf, want dan kan je de btw over die investering niet aftrekken.

Tips: Wel of niet meedoen aan de KOR?

De Belastingdienst heeft een hulpmiddel gemaakt waarin je makkelijk checkt of je mee kan doen aan de nieuwe KOR. Met deze tool maak je ook makkelijk een schatting van je omzet. Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op deze keuze. 

Krijgt een ondernemer bijvoorbeeld jaarlijks btw terug? Moet er de komende tijd veel worden geïnvesteerd? Heeft de ondernemer voornamelijk particuliere of zakelijke klanten? Al deze factoren kunnen ertoe leiden dat twee ondernemers met een vergelijkbare onderneming en omzet uiteindelijk tóch een andere keuze maken. Doorloop daarom deze 4 tips om te checken of jij gebruik moet maken van de KOR. 

Met het hulpmiddel van de Belastingdienst ga je eenvoudig na of je in aanmerking komt voor de vernieuwde kleineondernemersregeling.

Maak een inschatting of je de komende jaren btw moet betalen. Als je jaarlijks btw terugkrijgt, lijkt deelname aan de KOR in eerste instantie financieel nadelig. Maar het is ook belangrijk om rekening te houden met besparingen, zoals de tijd en/of kosten voor het doen van de btw-aangifte.

Particuliere klanten kunnen vaak geen btw aftrekken. De berekende btw op een factuur verhoogt de prijs voor hen. Als je vooral particuliere klanten hebt, kan dat reden zijn om deel te nemen aan de KOR, omdat je dan geen btw in rekening hoeft te brengen.

Als je kiest voor de vernieuwde KOR doe je mee voor een periode van minimaal 3 jaar. Dat betekent dat je 3 jaar geen btw meer in rekening brengt, maar ook geen btw mag aftrekken van zakelijke kosten en investeringen. Als je van plan bent de komende tijd zakelijke investeringen te doen, kan dat reden zijn om vooralsnog niet deel te nemen aan de KOR.

Aanmelden kleineondernemersregeling

Als je mee wilt doen met de KOR, dan moet je aanmelding uiterlijk 4 weken voor het einde van een kwartaal bij de Belastingdienst binnen zijn. Ondernemers die per 1 april gebruik willen maken van de KOR dienen zich dus eind februari aangemeld te hebben bij de Belastingdienst. Je maakt dan vanaf het eerstvolgende btw-aangiftevak gebruik van de btw-vrijstelling. Aanmelden doe je via dit formulier van de Belastingdienst.

Voorbeelden voor het gebruikmaken van de KOR

Ik doe mee met de nieuwe KOR, want dan kan ik een scherpe prijs rekenen.
Bob

Ik ben onlangs gestopt met mijn baan bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ik wil het namelijk wat rustiger aan doen. Bovendien verdient mijn partner voldoende. Ik ben begonnen als loopbaancoach. Ik heb werk voor ongeveer 2 dagen per week. Mijn klanten zijn eigenlijk allemaal particulieren. Als ik meedoe met de nieuwe KOR, dan komt er geen btw bovenop mijn tarief. Daardoor ben ik goedkoper voor mijn particuliere klanten. Ik kan zo gemakkelijker nieuwe klanten binnenhalen. Bovendien heb ik een hekel aan administratie doen en met de nieuwe KOR bespaar ik mezelf wat dat betreft veel. Daarom heb ik besloten om me aan te melden voor de nieuwe KOR.

Ik doe niet mee met de nieuwe KOR, want ik ga investeringen doen.
Fatima

Ik ben in dienst als doktersassistent, dat doe ik 3 dagen in de week. Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijfje: ik werk als fotografe. Ik doe meestal bruiloften, maar ik word ook af en toe gevraagd om bedrijfspresentaties te fotograferen. Het komende jaar ben ik van plan om een aantal investeringen te doen. Ik wil een nieuwe camera aanschaffen en een computer waarop ik het nieuwste fotobewerkingsprogramma kan draaien. Omdat ik de btw op deze investeringen wil kunnen aftrekken, heb ik besloten om voorlopig niet mee te doen met de nieuwe KOR.

Op deze pagina