ZZP klussen Duitsland

Buitenland

De definitie van zzp’er is in Duitsland geheel anders dan in Nederland. Zo moet u echt een zelfstandig deel van een klus uitvoeren. Betegelt u bijvoorbeeld samen met een collega zzp’er of met een personeelslid van de hoofdaannemer, dan is dit geen zelfstandige klus en bent u feitelijk in loondienst bij de hoofdaannemer (schijnzelfstandigheid). Maak dus vooraf goede afspraken met uw opdrachtgever voordat u gaat werken in Duitsland.

Vanaf 1 januari 2015 zijn de regels in Duitsland strenger geworden met tot gevolg dat de Handwerkskammer heeft besloten dat iedere zzp'er die klussen in Duitsland wil aannemen in het bezit moet zijn van een vergunning. Deze wordt door de Nederlandse Kamer van Koophandel middels een nog te vertalen EG-verklaring verstrekt. Om voor deze EG-verklaring in aanmerking te komen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Een van deze voorwaarden is dat u minimaal 2 jaar ondernemer moet zijn. Voor meer informatie over de voorwaarden van een EG-verklaring neemt u contact op met de Kamer van Koophandel bij u in de buurt. Let op: werkt u voor Duitse opdrachtgevers, maar doet u al uw werk in Nederland, dan is een EG-verklaring niet nodig.

ZZP-Klussen in Duitsland volgens de regels

Wanneer uw beroep valt onder de lijst beschermde ambachten van Duitsland en u als zzp'er klussen wilt aannemen in Duitsland moet u diverse administratieve zaken voorafgaand hebben geregeld. Heeft u deze zaken niet goed geregeld dan loopt u het risico op hoge boetes. Hieronder vindt u een lijst met wat u allemaal moet regelen om te mogen werken in Duitsland als zelfstandige. ZZP Nederland kan u een totaalaanbod doen om alle vergunningen en documenten voor u aan te vragen. Lees hier meer.

Zaken die u vooraf geregeld dient te hebben zijn o.a.:

  • 1. Sociale verzekering
    - Een ZZP 'er moet middels een A1 formulier kunnen aantonen dat hij in Nederland verzekerd is voor AOW, ANW,   WAO/WIA, Kinderbijslag, WAO, Ziekte en Werkeloosheid.

    2. Bewijsstukken tijdens een Zoll werkplek controle.
    - Paspoort of ID-Kaart- Documenten waaruit blijkt welke vergoeding de ZZP krijgt voor zijn werkzaamheden. Deze documenten moeten     zijn uitgeschreven door de opdrachtgever. Voorbeeld zijn; Contracten, werkmappen of ontvangen rekeningen.- Urenadministratie (Alleen voor werkzaamheden in de Bouw) 

    Meer informatie inzake de bewijsplicht tijdens een douane inspectie kan gevonden worden op de website van de Duitse Zoll. LINK

Aanvragen"Klein rijbewijs Duitsland"

Alles in 1 keer geregeld met korting voor aangesloten zzp'ers. Bovengenoemde acties zelf uitvoeren is een hele klus, uitbesteden aan een deskundige is een betere oplossing. Via ZZP Nederland kunt u voordelig gebruik maken van het "Klein rijbewijs Duitsland". Dit wordt uitgevoerd door Stichting Nedax (070-2500055). Nedax is dé specialist om u te begeleiden in het aannemen van werkzaamheden in Duitsland. 

De normale prijs is €350,00 (ex btw). Aangesloten zelfstandigen bij ZZP Nederland betalen slechts €300,- (ex btw).

Werkwijze

Nedax biedt het rijbewijs aan middels telefonische ondersteuning vanuit de helpdesk. Nedax helpt en adviseert persoonlijk met alle praktische zaken (invullen van Duitse formulieren etc.). De specifieke voor uw bedrijf van toepassing zijnde voorwaarden met betrekking tot het uitvoeren van werkzaamheden in Duitsland worden stap voor stap besproken. De zzp’er wordt opgeleid én begeleid met het komend werk in Duitsland. Aan het einde van de begeleiding is deze persoon bekwaam zelfstandig (i.c.m. Nedax helpdesk) om in Duitsland zaken te organiseren. Dit gebeurt in een telefonische sessie van ongeveer 60 minuten. De zzp’er vult zelf de diverse formulieren in en stuurt deze op naar de Duitse instanties. Na afronding van de telefonische sessie heeft de zzp’er nog 60 minuten gratis Duitsland helpdesk ondersteuning.

Belastingen

Diensten zijn in principe belast in het land waar de dienstverlener woont of is gevestigd. Op deze regel bestaat een groot aantal uitzonderingen. Een aantal diensten is onbelast. Over de voor deze diensten ontvangen vergoeding hoeft u geen BTW af te dragen. Diensten die u verricht voor ondernemers of afnemers buiten de EU kunnen belast zijn in het land waar de afnemer van de dienst woont of is gevestigd.

Btw tarieven Duitsland

Het normale BTW-tarief in Duitsland bedraagt 19 procent. Zolang u werkt voor geregistreerde bedrijven in Duitsland kunt u volstaan met een BTW nultarief te berekenen. Hiervoor dient u wel het BTW nummer van het bedrijf waarvoor u werkt te registreren. Indien u in Duitsland voor particulieren gaat werken wordt het een lastige zaak om de administratie te verwerken. U dient dan de BTW af te dragen in de plaats waar u het werk uitvoert.

Nederlandse Ambassade in Duitsland

Veel informatie vindt u ook op de site van de Nederlandse Ambassade in Duitsland onder de rubriek economie.

Deel deze pagina: