De definitie van zzp’er is in Duitsland geheel anders dan in Nederland. Zo moet je echt een zelfstandig deel van een klus uitvoeren. Betegel je bijvoorbeeld samen met een collega zzp’er of met een personeelslid van de hoofdaannemer, dan is dit geen zelfstandige klus en ben je feitelijk in loondienst bij de hoofdaannemer (schijnzelfstandigheid). Maak dus vooraf goede afspraken met de opdrachtgever voordat je gaat werken in Duitsland.

Strengere regels

Vanaf 1 januari 2015 zijn de regels in Duitsland strenger geworden met tot gevolg dat de Handwerkskammer heeft besloten dat iedere zzp'er die klussen in Duitsland wil aannemen in het bezit moet zijn van een vergunning. Deze wordt door de Nederlandse Kamer van Koophandel middels een EU-verklaring verstrekt. Om voor deze EU-verklaring in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Een van deze voorwaarden is dat je minimaal 2 jaar ondernemer moet zijn. Voor meer informatie over de voorwaarden van een EU-verklaring neem je contact op met de Kamer van Koophandel bij jou in de buurt. Let op: werk je voor Duitse opdrachtgevers, maar doe je al het werk in Nederland, dan is een EU-verklaring niet nodig.

Zzp-klussen in Duitsland volgens de regels

Wanneer jouw beroep valt onder de lijst beschermde ambachten van Duitsland en je als zzp'er klussen wilt aannemen in Duitsland moet je diverse administratieve zaken voorafgaand hebben geregeld. Heb je deze zaken niet goed geregeld dan loop je het risico op hoge boetes. Hieronder vind je een lijst met wat je allemaal moet regelen om te mogen werken in Duitsland als zelfstandige. ZZP Nederland kan je een totaalaanbod doen om alle vergunningen en documenten voor je aan te vragen. Lees hier meer.

Zaken die je vooraf geregeld dient te hebben zijn o.a.:

  1. Sociale verzekering
    Een zzp'er moet middels een A1-formulier kunnen aantonen dat hij in Nederland verzekerd is voor AOW, ANW, WAO/WIA, Kinderbijslag, WAO, Ziekte en Werkeloosheid.

  2. Bewijsstukken tijdens een Zoll werkplek controle.
    Paspoort of ID-Kaart- Documenten waaruit blijkt welke vergoeding de zzp'er krijgt voor zijn werkzaamheden. Deze documenten moeten zijn uitgeschreven door de opdrachtgever. Voorbeelden zijn; contracten, werkmappen of ontvangen rekeningen. urenadministratie (alleen voor werkzaamheden in de bouw).

    Meer informatie inzake de bewijsplicht tijdens een douane inspectie kan gevonden worden op de website van de Duitse Zoll. LINK

Aanvragen"Klein rijbewijs Duitsland"

Alles in 1 keer geregeld met korting voor aangesloten zzp'ers. Bovengenoemde acties zelf uitvoeren is een hele klus, uitbesteden aan een deskundige is een betere oplossing. Via ZZP Nederland kan je voordelig gebruik maken van het "Klein rijbewijs Duitsland". Dit wordt uitgevoerd door Stichting Nedax (070-2500055). Nedax is dé specialist om jou te begeleiden in het aannemen van werkzaamheden in Duitsland. 

  • De normale prijs is €350,00 (ex btw).
  • Aangesloten zelfstandigen bij ZZP Nederland betalen slechts €300,- (ex btw).

Werkwijze

Nedax biedt het rijbewijs aan middels telefonische ondersteuning vanuit de helpdesk. Nedax helpt en adviseert persoonlijk met alle praktische zaken (invullen van Duitse formulieren etc.). De specifieke voor jouw bedrijf van toepassing zijnde voorwaarden met betrekking tot het uitvoeren van werkzaamheden in Duitsland worden stap voor stap besproken. De zzp’er wordt opgeleid én begeleid met het komend werk in Duitsland. Aan het einde van de begeleiding is deze persoon bekwaam zelfstandig (i.c.m. Nedax helpdesk) om in Duitsland te werken. Dit gebeurt in een telefonische sessie van ongeveer 60 minuten. De zzp’er vult zelf de diverse formulieren in en stuurt deze op naar de Duitse instanties. Na afronding van de telefonische sessie heeft de zzp’er nog 60 minuten gratis Duitsland helpdesk ondersteuning.

Belastingen

Diensten zijn in principe belast in het land waar de dienstverlener woont of is gevestigd. Op deze regel bestaat een groot aantal uitzonderingen. Een aantal diensten is onbelast. Over de voor deze diensten ontvangen vergoeding hoef je geen btw af te dragen. Diensten die je verricht voor ondernemers of afnemers buiten de EU kunnen belast zijn in het land waar de afnemer van de dienst woont of is gevestigd.

Btw-tarieven Duitsland

Het normale btw-tarief in Duitsland bedraagt 19 procent. Zolang je werkt voor geregistreerde bedrijven in Duitsland kan je volstaan met een btw-nultarief te berekenen. Hiervoor moet je wel het btw-nummer van het bedrijf waarvoor je werkt registreren. Als je in Duitsland voor particulieren gaat werken wordt het een lastige zaak om de administratie te verwerken. Je moet dan de btw afdragen in de plaats waar je het werk uitvoert.

Op deze pagina