Kennisbank

Btw naar buitenland

europa vlag sterren

Steeds meer zzp’ers werken ook in het buitenland, veelal gelden daar andere regels en tarieven voor btw. ZZP Nederland zet hieronder de buitenlandse btw-regelingen voor je op een rij. De Belastingdienst heeft de btw-regels voor zaken doen met het buitenland uitgelegd in het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland.

Intracommunautaire Transacties

Binnen de Europese Unie is officieel geen sprake meer van in- en uitvoer. Tegenwoordig spreekt de Belastingdienst van intracommunautaire transacties. Hiermee bedoelt men leveringen binnen de Europese Gemeenschap.

Levering aan bedrijven in landen BINNEN de Europese Unie

Als je goederen levert aan bedrijven in het buitenland, binnen de EU dan is dit belast met 0% btw en hoef je geen btw te berekenen aan jouw buitenlandse afnemers. Bij diensten wordt de btw naar de klant verlegd. Wel moet je afnemer ondernemer zijn en over een btw-identificatienummer te beschikken. Eventueel kun je dit nummer controleren via de Belastingtelefoon (0800-0543). Indien je afnemer niet beschikt over een btw-identificatienummer, of dat het nummer niet correct is, of dat het een particulier betreft moet je de btw wel berekenen. Let op: wanneer de diensten of goederen in Nederland gebruikt worden moet je wel btw berekenen.

Controleren buitenlands btw nummer

Controleer hier

Administratieve verplichtingen

Je reikt een factuur uit aan je afnemer. Op de factuur noteer je 'btw verlegd' en je brengt dus geen btw in rekening aan je afnemer. Je vermeldt ook de naam- en adresgegevens en het btw-identificatienummer van je eigen bedrijf en dat van de afnemer. In je aangifte omzetbelasting neem je in rubriek 1, onder letter e, de vergoeding op die je hebt berekend aan je afnemer.

Levering van GOEDEREN in landen BUITEN de Europese Unie

Als je goederen of diensten levert aan bedrijven in het buitenland, buiten de Europese Unie gelden verschillende regelingen. Voor het leveren van goederen naar een land buiten de EU hoef je geen btw te berekenen, het maakt hierbij niet uit of het een onderneming is of een particulier waar je aan levert. Uit je administratie moet wel blijken dat je het 0% tarief hebt toegepast. Bewaar ook vrachtbrieven etc. Voor het leveren van goederen moet je wel aangifte doen bij de Douane. Vaak regelt een expediteur dit.
zie ook www.douane.nl

Levering van DIENSTEN aan bedrijven in landen BUITEN de Europese Unie

Als je diensten levert aan bedrijven in het buitenland, buiten de Europese Unie hoef je in principe geen btw te berekenen, tenzij de diensten in Nederland worden toegepast. Veelal is de plaats waar jou opdrachtgever gevestigd is bepalend voor de diensten die jij verricht. Dit is met name voor reclame- en adviesdiensten. Voorbeeld: jij wordt manager voor een bedrijf dat gevestigd is in de USA en geen Nederlandse vestiging heeft. Als de werkzaamheden betrekking hebben op het geven van adviezen die wereldwijd worden toegepast is de vestigingsplaats van de opdrachtgever bepalend. Je kunt dan gewoon een factuur sturen waarbij je geen btw hoeft te berekenen. Leg je opdrachten wel duidelijk vast en vermeld de hierin toegepaste afspraken met betrekking tot het gebruik van je diensten. Vermeld ook duidelijk op je factuur dat 0% btw is toegepast.

Op deze pagina