Nieuws

In 2022 jouw onderneming gestart? De voorlopige aanslag komt er aan!

Reageren
Belastingdienst 3

Deze maand stuurt de Belastingdienst voorlopige aanslagen inkomstenbelasting naar veel ondernemers. Met een voorlopige aanslag betalen ondernemers gespreid belasting. Handig, want zo voorkomen zij dat ze in één keer achteraf veel belasting moeten betalen bij de definitieve aanslag. Startende ondernemers die nog geen voorlopige aanslag ontvangen, kunnen deze zelf aanvragen. Zo blijven ze hun belastingen de baas.

Geen aanslag ontvangen? Vraag dan zelf een voorlopige aanslag aan

Ontvang je als startende ondernemer in januari geen voorlopige aanslag 2023? Dan kun je deze zelf aanvragen. Je betaalt je inkomstenbelasting dan alvast in termijnen en hoeft bij de definitieve aanslag minder of helemaal niet te betalen. Ook kun je voorkomen dat je later in dezelfde periode zowel de definitieve aanslag 2023 als de voorlopige aanslag over één of meerdere jaren moet betalen. Vraag je geen voorlopige aanslag aan? Dan is het verstandig om zelf een deel van jouw inkomsten te reserveren voor de belastingen.

Wel een aanslag ontvangen? Controleer de gegevens en wijzig waar nodig

De voorlopige aanslag is een schatting, gebaseerd op de meest recente gegevens waarover de Belastingdienst beschikt: de voorlopige aanslag 2022 of de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting. Heb je een voorlopige aanslag ontvangen? Controleer de aanslag goed. En kloppen de gegevens op de aanslag niet? Bijvoorbeeld door veranderingen in je persoonlijke situatie of financiële situatie van de onderneming? Dan is het belangrijk om te weten dat je jouw voorlopige aanslag op ieder moment gedurende het jaar aan kan passen via Mijn Belastingdienst op belastingdienst.nl. De Belastingdienst neemt de wijzigingen dan in behandeling. Dit duurt 6 tot 8 weken, maar gaat meestal sneller. Het kan zijn dat de Belastingdienst vragen heeft. Of niet alle wijzigingen overneemt. Dan wordt er contact met je opgenomen. Na je uitleg bekijkt de Belastingdienst of je wijziging alsnog kan worden doorgevoerd.

Bron
Belastingdienst
Geplaatst op 2 januari 2023
4 Reacties Plaats een reactie

Ik ben nu drie jaar actief als zelfstandig ondernemer en heb gisteren ook een voorlopige aanslag ontvangen. Dus het gaat niet alleen om ZZP'ers die in 2022 zijn begonnen.

Als antwoord op door Bakker

Goedendag Bakker,

Dat klopt. Iedere ondernemer ontvangt in principe een voorlopige aanslag. Dit artikel is vooral bedoeld om de 'nieuwe' ondernemers, die de aanslag voor het eerst zullen krijgen, te waarschuwen. Want het is verstandig om met de aanslag rekening te houden en hiervoor te reserveren.

Juist ondernemers die in 2022 zijn gestart zullen géén voorlopige aanslag krijgen tenzij er over 2022 een voorlopige aanslag door de ondernemer is aangevraagd. Dat laatste komt niet vaak voor.
De voorlopige aanslag 2023 is gebaseerd op de aangifte 2021 en een startende ondernemer heeft die dus niet aangezien er toen nog geen winst is gemaakt.
De belastingdienst is nog niet op de hoogte van de inkomensgegevens uit onderneming over 2022 aangezien de aangifte later dit jaar wordt gedaan.
De waarschuwing is dus niet helemaal correct. Je kunt natuurlijk wel zelf een voorlopige aanslag 2023 aanvragen.

Als antwoord op door Bock

Goedendag Bock,

Vroeger moest je hem zelf aanvragen (kan nu ook nog), tegenwoordig is het normaal om ook als je net bent begonnen een voorlopige aanslag te krijgen. Zo legt de Belastingdienst het uit:

We kunnen steeds vaker van tevoren inschatten hoeveel inkomstenbelasting u moet betalen in het komende jaar. Daarom sturen we u in januari al een voorlopige aanslag over 2023. Dat doen we ongevraagd. Het voordeel is dat u bij uw definitieve aanslag over 2023 zo weinig mogelijk hoeft bij te betalen. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/voorlopige-aanslag/co…

Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen