Kennisbank

Alles wat je moet weten voor het invullen van je inkomstenbelasting

Zzp'er met goedgevulde portemonnee

Inkomstenbelasting moet iedereen in Nederland betalen. Jij dus ook als zzp’er. Aangifte doen voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst werkt anders voor zzp’ers dan voor mensen in loondienst. Het is vaak wat ingewikkelder, maar als je het slim invult, haal je er zeker voordeel uit.

Lees ook: de belastingtarieven voor 2024 op een rij

Wat is inkomstenbelasting?

Inkomstenbelasting is belasting die elke Nederlander jaarlijks betaalt over zijn of haar verdiende inkomen. Je doet hiervoor voor 1 mei aangifte. Ondernemers betalen de belasting over de nettowinst van hun bedrijf.

Daarom is het belangrijk je jaarwinst vast te stellen. Dit is simpel gezegd de omzet van je bedrijf min de kosten. Bij het bedrag waarover belasting wordt geheven tellen inkoop, onkosten, afschrijving en aftrekposten dus niet mee. Zo betaal je elk jaar als zzp’er inkomstenbelasting over je winst.

Wat is de bijdrage zorgverzekeringswet?

Als zzp’er betaal je bij je aangifte inkomstenbelasting ook een bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). In Nederland is iedereen verplicht deze bijdrage te betalen. Werk je in loondienst, dan regelt je werkgever dit. Als zzp’er moet je dit - uiteraard - zelf regelen. De bijdrage Zorgverzekeringswet is een inkomensafhankelijke bijdrage voor je ziektekostenverzekering aan de overheid. Deze premie komt bovenop de premie die je al aan je zorgverzekeraar betaalt. Eigenlijk geldt de regel: hoe hoger je inkomen, hoe hoger je bijdrage. Ieder jaar wordt het percentage voor de bijdrage opnieuw vastgesteld.

Jaar PercentageMaximale winst
20245,32%€ 71.628 
20235,43%€ 66.956
20225,50%€ 59.706
20215,75%€ 58.311
20205,45%€ 57.232

Wat is inkomstenbelasting voor ondernemers

Aangifte doen voor de inkomstenbelasting werkt anders voor zelfstandige ondernemers dan voor particulieren. Dat komt omdat de belastingregels anders zijn. Als je zzp’er bent, ben je niet automatisch een ondernemer voor de Belastingdienst.

Vooral starters maken vaak de fout door te denken dat als je btw afdraagt, je ook direct ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Daarom is het belangrijk om dit als eerst te checken voordat je aangifte van je inkomstenbelasting gaat doen.

Hoe werkt de inkomstenbelasting voor zzp'ers?

Als ondernemer betaal je inkomstenbelasting over je gemaakte winst. Als de Belastingdienst jou ziet als ondernemer, dan wordt er een onderscheid gemaakt tussen 3 soorten inkomstenboxen:

 • Box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning;
  De winst uit je onderneming maakt onderdeel uit van deze box.
 • Box 2: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang;
  Dit zijn bijvoorbeeld inkomsten uit aandelen.
 • Box 3: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen;
  Dit zijn je vermogen, zoals je spaarrekening of je tweede huis als belegging.

Je belastbare gemaakte winst bereken je door alle inkomsten van je bedrijf op te tellen uit de 3 boxen en hierna alle gemaakte kosten voor je bedrijf eraf te trekken. Het bedrag dat je overhoudt is de winst uit je onderneming. Als zzp’er mag je van deze winst vaak nog een aantal fiscale aftrekposten aftrekken.

Wanneer ben je ondernemer voor inkomstenbelasting volgens de Belastingdienst?

De Belastingdienst let hierbij op verschillende criteria, zoals:

 • Maak je winst als ondernemer en hoeveel?
 • Bepaal je zelf welke werkzaamheden je verricht en hoe?
 • Beschik je over kapitaal?
 • Steek je 1.225 uur of meer in je bedrijf?
 • Heb je meer dan drie opdrachtgevers?
 • Promoot je jouw bedrijf?
 • Loop je ondernemersrisico?
 • Ben je aansprakelijk voor de schulden van je ondernemer?

Als je op de meeste punten ‘ja’ zegt, dan word je waarschijnlijk als ondernemer voor de inkomstenbelasting gerekend voor de Belastingdienst. Het is hiervoor vooral belangrijk om voldoende klanten te hebben en te voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur. De Belastingdienst heeft een ondernemerscheck waar je een indicatie krijgt of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Welke fiscale aftrekposten zijn er voor ondernemers?

Als je als ondernemer in aanmerking komt voor de Belastingdienst en voldoet aan het urencriterium, dan mag je als zzp’er vaak nog aftrekposten en fiscale regelingen aftrekken van je gemaakte winst. En dat is voordelig, want je betaalt hierdoor minder inkomstenbelasting. Er zijn veel aftrekposten en regelingen:

 • Ondernemersaftrek;
  Zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO), meewerkaftrek, stakingsaftrek en stakingslijfrenteaftrek.
 • MKB-winstvrijstelling;
 • Bedrijfskosten aftrekken en bedrijfsmiddelen afschrijven;
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek;
 • Startersregelingen;
  Voor starters zijn er speciale regelingen zoals de startersaftrek, willekeurige afschrijving voor startende ondernemers, WBSO: extra fiscaal voordeel voor starters
 • Milieu-investeringsregelingen;
  Als je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen kan je wellicht gebruikmaken van de volgende regelingen: Energie-investeringsaftrek (EIA), Milieu-investeringsaftrek (MIA), Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).
 • Fiscale reserves;
  Fiscale reserves zijn bedragen die je opzij legt (reserveert) en die je daarom mag aftrekken van je winst. Er zijn 2 belangrijke fiscale reserves: herinvesteringsreserve en egalisatiereserve.

Check alle aftrekposten en fiscale regelingen op de site van het Ondernemersplein. Zoals je ziet zijn er veel soorten aftrekposten en regelingen. Je kan ervoor kiezen om de aangifte inkomstenbelasting daarom te laten invullen door een boekhouder, dan weet je zeker dat het goed gebeurt en maximaal profiteert van alle mogelijke voordelen.

Hoeveel apart zetten voor inkomstenbelasting ondernemers?

Als zzp’er is het soms lastig in te schatten hoeveel je apart moet houden voor de inkomstenbelasting. Zeker als je in de beginfase van je onderneming zit. Daarom houden veel startende zzp’ers de volgende bedragen aan:

 • Inkomen tot €50.000 (omzet min kosten):
  Reserveer 25% tot 30% van je omzet voor bedrijfskosten, eventuele calamiteiten of tegenvallende perioden en belastingen.
 • Inkomen tussen €50.000 tot €100.00 (omzet min kosten):
  Reserveer rond de 50% van je omzet voor bedrijfskosten, eventuele calamiteiten of tegenvallende perioden en belastingen. Je komt met deze omzet namelijk waarschijnlijk in de hoogste belastingschijf.

Inkomstenbelasting berekenen

Wil je een goed beeld van welk bedrag je straks moet betalen tijdens de aangifte inkomstenbelasting? Als lid van ZZP Nederland kun je gebruik maken van een gratis rekenmodel waarmee je dit inzichtelijk maakt. Zo weet jij welk bedrag je opzij moet zetten.

Meer over het rekenmodel

Op deze pagina