Nieuws

5 aandachtspunten voor de btw-aangifte over het vierde kwartaal

Reageren
Belastingdienst gevel

De laatste btw-aangifte van 2023 komt eraan, en dat betekent: extra goed opletten. Het einde van het boekjaar is in zicht, dus komen er verschillende aandachtspunten bij de btw-aangifte over het vierde kwartaal kijken. Als ondernemer is het goed om hierbij stil te staan. De Belastingdienst zet hieronder de belangrijkste aandachtspunten op een rij. Zodat je uiterlijk 31 januari 2024 de btw-aangifte én betaling juist indient. 

1. Gebruikte je de auto zowel zakelijk als privé? Gebruik de rekenhulp
Reed je in 2023 ook privé met de auto van de zaak? Of gebruikte je juist je privéauto voor zakelijke ritten? In de aangifte van het vierde kwartaal moet je de btw voor het privégebruik van de auto corrigeren. Gebruik hiervoor de rekenhulp ‘btw of btw-aftrek over uw auto’ en bereken snel de btw voor jouw situatie.  

2. Correcties voor eerdere aangiftes? Geef ze door
Je komt er bij de jaarafsluiting achter dat je in 2023 bijvoorbeeld een factuur bent vergeten in de btw-aangifte. Geen zorgen, je kunt dit corrigeren. Is de correctie in de btw minder dan € 1.000? Dan mag je deze meenemen in de aangifte over het vierde kwartaal. Is de correctie meer dan € 1.000, geef deze dan door via het ‘suppletieformulier omzetbelasting’. Dit formulier vind je op Mijn Belastingdienst Zakelijk.  

3. Doe altijd btw-aangifte. Ook als je geen omzet had
Na afloop van ieder kwartaal ben je als ondernemer verplicht btw-aangifte te doen. Deze staat ieder kwartaal voor je klaar in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Je hebt een maand de tijd om de btw-aangifte in te vullen. Doe dus altijd aangifte, óók als je geen omzet hebt gedraaid. Zo voorkom je een boete. 

4. Neem je per 1 januari 2024 deel aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Doe ook dan btw-aangifte
Heb je een bevestiging gekregen dat je per 1 januari 2024 aan de KOR deelneemt? Dan staat er over het vierde kwartaal nog een btw-aangifte voor je klaar in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Vergeet deze niet op tijd in te vullen en te versturen. 

5. 1 januari 2024: goed moment om te starten met een online boekhouding
In het kader van goede voornemens, is het nieuwe jaar een goed moment om te starten met een online boekhouding. Zo houd je de administratie vanaf 1 januari 2024 direct vanaf het begin overzichtelijk bij in een online boekhoudprogramma.

Meer weten?
Meer weten of hulp nodig? Kijk op belastingdienst.nl/ondernemers en belastingdienst.nl/starters. Hier vind je onder andere handige webinars, zoals het webinar van 16 januari. Deze kun je ook op een later moment terugkijken. 

Bron
Belastingdienst
Geplaatst op 17 januari 2024
1 Reacties Plaats een reactie

Mooie tips, maar de nieuwsbrief is van 25 januari.
Het gros van de ondernemers heeft zijn/haar aangifte al gedaan, denk ik.

Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen