ACM: geen cao-afspraken voor zzp’ers

Zelfstandigen
ACM/Stichting ZZP Nederland

De Autoriteit Consument en Markt heeft zich uitgesproken tegen cao-afspraken voor zzp’ers. Want zegt de ACM: 

‘Zzp’ers zijn ondernemers die zelf bepalen tegen welk tarief ze werk aannemen. Minimumtarieven in cao’s voor zzp’ers verhinderen dat. Tariefafspraken verminderen de concurrentie tussen ondernemers. Daarom mogen cao-partijen geen collectieve tariefafspraken maken voor zzp’ers.’

Eensluidend

De zienswijze van de ACM komt compleet overeen met de zienswijze van Stichting ZZP Nederland over ondernemerschap. Ook in het Visiedocument 2016-2020 ‘Zelfstandigen hebben de Toekomst’, spreekt Stichting ZZP Nederland zich al uit tegen cao-afspraken voor zzp’ers.

Standpunt

Directeur Frank Alfrink van ZZP Nederland, “Wij zijn verheugd dat een autonome en invloedrijke partij als ACM hetzelfde standpunt inneemt als wij. Ook de redenen die zij aanhalen, zijn de redenen die wij al jaren aanvoeren om tegen cao-afspraken voor zzp’ers te zijn.”

De ACM stelt ook dat prijsafspraken tussen ondernemers vallen onder het kartelverbod. Daar is overigens wel een uitzondering op. Het kartelverbod geldt niet voor zzp’ers die in dezelfde werksituatie zitten als werknemers, oftewel ‘schijnzelfstandigen’. De Europese rechter heeft deze uitzondering gemaakt in een uitspraak over invalkrachten bij orkesten.

BNR Nieuwsradio

De voorzitter van Stichting ZZP Nederland, Maarten Post, was om 06.30 uur op 27 februari in de uitzending bij BNR Nieuwsradio. Hij vertelde er over de insteek van Stichting ZZP Nederland jegens cao-afspraken voor zzp'ers. Post zegt onder andere: 'Vakbonden zijn er voor werknemers. Als ze ondernemers willen vertegenwoordigen moeten ze een ondernemersvereniging oprichten.'

Luister hier het fragment terug

Meer over de concurrentieregels

Ga hier naar de leidraad over de concurrentieregels voor zzp’ers van de ACM. Daarin legt de ACM uit welke regels er gelden voor het maken van tariefafspraken.

Deel deze pagina: