ACM: geen tariefafspraken voor zzp’ers

Zelfstandigen
ZZP Nederland

Stichting ZZP Nederland blij met steun ACM

Het toestaan van prijsafspraken tussen zelfstandigen is geen goed idee. Ondernemers willen niet aan de leiband van een cao lopen, omdat dat haaks staat op de reden waarom ze zzp’er zijn geworden. Dat betogen Marcel Canoy en Merijn Schik, medewerkers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in het Financieel Dagblad.

Stichting ZZP Nederland is blij met deze steun van de toezichthouder. “ Wij zijn faliekant tegen cao-afspraken over zelfstandige ondernemers omdat daardoor de ondernemingsvrijheid ernstig wordt beknot” zegt voorzitter Maarten Post. “Voorstanders van tariefafspraken beschouwen zelfstandigen blijkbaar als een soort van werknemer en daar zijn wij niet van gediend.”

Dezelfde tegenstelling trekt nu ook zijn spoor in de discussie over de stukgelopen DBA, waarin vakbonden zich nu ook hebben gemengd. Zij beschouwen zelfstandigen met een opdracht van meer dan enkele maanden tegen een naar hun oordeel te laag tarief niet als ondernemers, maar als schijnzelfstandigen, die moeten worden beschermd door cao-afspraken met allerlei verplichtingen.

Stichting ZZP Nederland komt op voor het vrije ondernemerschap en heeft met andere zelfstandigenorganisaties het voorstel “ Rechtspositie Zelfstandige Ondernemers” voorgelegd aan de Tweede Kamer. “Wij hopen, dat de politiek de wil en de moed heeft om zelfstandige ondernemers niet langer onder het verouderde arbeidsrecht te beschouwen als een soort werknemer” zegt Post. “ Dit kabinet moet nu daadkracht tonen en niet de oren laten hangen naar exponenten van de oude arbeidsmarkt, die de klok willen terug draaien naar de vorige eeuw.”

Deel deze pagina: