Nieuws

Belastingdienst heeft nog tot 1 april 2024 een versoepeld saneringsakkoord

Reageren
Belastingdienst logo

Ben je ondernemer en wil je een saneringsakkoord sluiten met de Belastingdienst en jouw andere andere schuldeisers? Zorg dan dat jouw verzoek vóór 1 april 2024 bij de Belastingdienst binnen is. Vanwege de coronacrisis gaat de Belastingdienst tot die datum soepeler om met 1 van hun voorwaarden om mee te werken aan een saneringsakkoord. Dit kan ook als je nog niet alle informatie hebt die nodig is voor een verzoek om schuldsanering. Na 1 april heb je namelijk nog 90 dagen de tijd om jouw verzoek alsnog volledig in te vullen.

Wat houdt een saneringsakkoord in?

Ben je ondernemer en lukt het je niet jouw belastingschuld en andere schulden te betalen? Dan kun je misschien een saneringsakkoord sluiten. Dat wil zeggen dat je met al jouw schuldeisers afspreekt dat je maar een deel van jouw schulden betaalt.

Versoepeling tot 1 april 2024

De Belastingdienst werkt alleen mee aan een saneringsakkoord als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Normaal geldt als 1 van de voorwaarden dat de Belastingdienst tenminste het dubbele uitkeringspercentage ontvangen van wat je jouw andere schuldeisers aanbiedt. Maar tot 1 april 2024 neemt de Belastingdienst genoegen met ten minste hetzelfde uitkeringspercentage. Hierdoor is de kans groter dat ook jouw andere schuldeisers willen meewerken.

Verzoek om schuldsanering

Wil je schuldsanering aanvragen? Hoe je dat doet, hangt af van wat voor ondernemer je bent. Ben je zzp'er met een eenmanszaak? Of is jouw onderneming een rechtspersoon (bijvoorbeeld een naamloze vennootschap, besloten vennootschap of stichting)?

Zzp'er of eenmanszaak

Neem contact op met jouw gemeente. Die kan voor jou een minnelijk schuldsaneringstraject opstarten. Je gaat dan samen met een schuldhulpverlener kijken hoe je jouw schulden kunt afbetalen. Jouw schuldhulpverlener kan voor jou een verzoek om schuldsanering doen bij de Belastingdienst en jouw andere schuldeisers. Laat dit doen vóór 1 april 2024.

Lees meer bij Ik kan mijn schulden niet betalen en Hoe werkt minnelijke schuldsanering?.

Rechtspersoon

Je moet zelf een saneringsakkoord regelen met jouw schuldeisers. Voldoe je aan de voorwaarden en gaan al jouw schuldeisers akkoord met jouw betalingsvoorstel? Dan kun je de Belastingdienst vragen een deel van jouw belastingschuld kwijt te schelden. Dit doet je met het formulier Verzoek kwijtschelding van belasting en/of premie voor ondernemingen. Stuur jouw verzoek vóór 1 april 2024.

Lees meer bij Kwijtschelding van belasting voor ondernemers.

Zijn niet alle schuldeisers akkoord, maar wil je toch een schuldregeling?

Gaan niet alle schuldeisers akkoord met jouw betalingsvoorstel? Dan kun je toch nog een akkoord over een schuldregeling bereiken via de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA).

Meer over de WHOA

Bron
Belastingdienst
Geplaatst op 22 maart 2024
0 Reacties Plaats een reactie
Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen