Btw regeling onderwijs onredelijk en te kostbaar voor ZZP’er

ZZP Nederland

ZZP Nederland vraagt Minister De Jager om een oplossing btw vrijstelling
Naar aanleiding van de 1 juli ingegane btw regeling voor het kort beroepsonderwijs heeft ZZP Nederland, namens zelfstandigen zonder personeel (ZZP) in het onderwijs een brief gestuurd aan minister De Jager van Financiën. In de brief wordt aandacht gevraagd naar de onredelijke lastenverzwaring voor kleine zelfstandigen ten opzichte van grote onderwijsinstellingen.

Onredelijk hoge kosten: € 1500,-
Zo moeten kleine zelfstandigen die rechtsreeks zonder tussenkomst van een bemiddelende onderwijsinstelling € 1500,- betalen om ingeschreven te worden in het register van het Centrum Registratie Kort Beroeps Onderwijs (CRBKO).

Volgens ZZP Nederland drukken de kosten van de regeling teveel op de inkomsten van de kleine zelfstandige. Bovendien krijgen grote onderwijsinstellingen voor diezelfde € 1500,- een vrijstelling voor al hun opleidingen terwijl een ZZP’er over het algemeen het aanbod heeft van één opleiding. Niet meedoen is geen keuze omdat het dan vrijwel onmogelijk is om te kunnen blijven concurreren met grote onderwijsinstellingen.

Grote onrust onder zelfstandigen in het onderwijs
Hierdoor is grote onrust ontstaan bij ZZP’ers in het beroepsonderwijs en wordt de helpdesk van ZZP Nederland overstelpt met vragen van zelfstandigen die financieel niet aan de verplichtingen van een inschrijving kunnen voldoen. Bovendien zijn er veel vragen over de werking van het aanvragen van de audit en de kosten.

Inschrijftermijn is inmiddels verlengd
ZZP-ers die docent bij een beroepsopleiding zijn of zelf een beroepsopleiding verzorgen, krijgen 3 maanden extra tijd om in aanmerking te komen voor de BTW vrijstelling voor beroepsopleidingen.

ZZP-ers die zich voor 1 januari bij het Register Kort Beroeps Onderwijs (RKBO) melden, aan de kwaliteitseisen voldoen én voor 1 april zijn ingeschreven in het RKBO-register, kunnen de BTW vrijstelling over de periode 1 juli 2010 tot de datum van inschrijving in het register blijven toepassen.

Binnenkort past de Belastingdienst het huidige beleidsbesluit van 22 juni 2010 hier op aan.

Link: | uitleg btw regeling kort beroepsonderwijs | brief aan de minister PDF |

foto: ministerie van Financiën

Deel deze pagina: