De Jager zegt zzp´ers al bestaande steun toe

De Pers/ZZP Nederland

Tijdens een congres van het Platform Zelfstandig Ondernemers afgelopen woensdag in Amsterdam stelde demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) dat hij zelfstandigen zonder personeel (zzp´ers) een extra steuntje in de rug zou geven. Hij stelt een versoepeling van de voorwaarden voor het urencriterium van 1225 uur voor. Deze ureneis is van belang om fiscale voordelen zoals de zelfstandigen- en startersaftrek te mogen genieten.

Sigaar uit eigen doos
Een heel nobel streven natuurlijk van de demissionaire minister, maar hoe wil hij dat extra steuntje vormgeven? Door het mogelijk te maken om sneller aan de norm van 1225 uren te komen. Hij stelt voor dat zzp´ers ook uren mogen meetellen die worden besteed aan zaken als scholing en administratie. Dat is nu net het probleem, want volgens een gerechtelijke uitspraak telde scholing en administratie al mee voor het urencriterium. Sterker nog, de rechter oordeelde alle tijd die gespendeerd wordt aan werkzaamheden met het oog op de zakelijke belangen van de onderneming meetellen voor het urencriterium. Dit houdt in dat ook administratie en opleidingen die voor de onderneming van belang zijn hiertoe behoort.

Jammer. Eindelijk weer eens een initiatief van een (demissionair minister). Het blijkt echter een sigaar uit eigen doos.
 

Deel deze pagina: