Uit onderzoek van Vereniging ZZP Nederland onder de achterban blijkt dat in de sector zakelijke dienstverlening 64% van de respondenten rechtstreeks wordt ingehuurd door de opdrachtgever. Deze groep maakt zich zorgen nu per 1 januari de wet DBA weer gehandhaafd wordt. Dit leidt ertoe dat veel opdrachtgevers zeggen geen zzp’ers meer in te gaan huren.
Brokers
Thierry Aartsen van de VVD zei in het Commissiedebat ZZP dat veel overheidsorganisaties, waaronder diverse ministeries, nog maar twee uitwegen zien: een vast dienstverband of werken via een uitzend- of detacheringsbedrijf. In de zakelijke dienstverlening betekent dit dat veel ondernemers in zee zullen moeten met brokers. Dit terwijl uit het onderzoek van ZZP Nederland blijkt dat veel van de ondernemers in de sector zakelijke dienstverlening liever niet via een broker werken, voornamelijk vanwege de financiële risico’s die brokers bij een faillissement neerleggen bij de zelfstandige ondernemer. Daarnaast vindt ook nog eens 35% dat een broker totaal geen toegevoegde waarde heeft.
Marina Krooder (foto), ledenraadslid namens de sector zakelijke dienstverlening van Vereniging ZZP Nederland: "De ondernemers die ik vertegenwoordig zeggen: Erken de diversiteit onder zelfstandigen. Bescherm de kwetsbaren, maar geef de echte ondernemers de fiscale ruimte om hun waarde voor het Nederlandse bedrijfsleven te leveren. Laat hen niet, door strikte handhaving, gedwongen worden in de armen van brokers, waar de meesten liever van wegblijven."
Regels volgen
Volgens ZZP Nederland is er ook gewoon een derde weg. En dat is de regels volgen. Frank Alfrink, voorzitter Vereniging ZZP Nederland: “Als er een camera langs de weg komt om de snelheid te controleren, kan je de weg wel niet meer gaan nemen, maar je kunt je ook gewoon aan de snelheid houden”. Volgens Alfrink zijn er voldoende mogelijkheden voor opdrachtgevers om goede afspraken te maken met de ondernemers zodat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Onder andere uit het Deliveroo-arrest kan worden opgemaakt waar de Belastingdienst bij controles op let. ZZP Nederland gaat in de eerste helft van oktober voor haar achterban een whitepaper beschikbaar stellen met tips hoe je als ondernemer samen met je opdrachtgever een zzp-opdracht aan kunt gaan, zodat er weinig kans is dat de Belastingdienst vindt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid.
Over het onderzoek
Het onderzoek van ZZP Nederland onder de eigen achterban is gehouden in juni 2024 en heeft 4039 respondenten. Van die respondenten zijn er 908 actief in de zakelijke dienstverlening.
Herkenbaar, opdrachtgever wil om deze reden geen verlenging overeenkomen. Dit terwijl de behoefte er wel is.
Ik herhaal nogmaals mijn voorstel:
Iedereen met een tarief > 3 x minimumloon (dus ca. €40) kan helemaal vrij kiezen. Administratief en juridisch super eenvoudig, en het gaat precies tegen waar de wet voor bedoeld is: uitbuiting aan de onderkant van de arbeidsmarkt.
Waarom moet alles toch altijd zo moeilijk en ingewikkeld gemaakt worden?
de angst voor schijnzelfstandigheid (handhaving DBA) en, voor ZZP-ers, onmogelijke aanbestedingseisen, hebben geleid tot beëindiging van een jarenlange samenwerking met EZK... alleen maar verliezers
Het is wel krom je kan wel via een uitzendbureau werken maar niet als zzp’er. Tevens ziet men de zzp’er in de zorg nu als een grote plaag.
Is men vergeten dat de zzp’er alleen extramuraal werkte ?
De media deed herhaaldelijk een oproep of zzp’er s ook intramuraal konden gaan werken wegens een tekort.
Heeft men zich afgevraagd wat de reden is dat personeel massaal hun vaste baan verlaten. Als het om het geld zou gaan dan is zorg zeker de moeite niet want men gelooft nog steeds in liefdadigheid. Vandaar dat die waardering ook achterwege blijft.
Slecht management en goed werkgeverschap zijn aan de orde van de dag. Geen drupje flexibiliteit.
De zorgzwaarte neemt toe de indicaties worden aangepast maar extra personeel op de werkvloer dat mag je vergeten en als je ziek wordt dan wordt je dezelfde dag nog gebeld hoe lang het zal duren.
Bedenk dit allemaal!
Ik herken de eerder genoemde reacties volledig.
Het lijkt simpel: je moet de regels volgen. Maar was het maar zo duidelijk en eenvoudig als bijvoorbeeld een snelheidsovertreding.
Regels volgen is bovendien iets anders dan aan criteria voldoen, zoals: Gezagsverhouding (1), Persoonlijke arbeid (2), Loon (3), Ondernemerschap (4), en Resultaatsverbintenis (5). Deze criteria zijn voor meerdere uitleg vatbaar en worden afhankelijk van de situatie telkens anders geïnterpreteerd.
Om één voorbeeld uit te lichten: 2. "De mogelijkheid om een vervanger in te schakelen is een belangrijke indicatie dat de zzp’er echt als zelfstandige werkt." Bij kenniswerkers, waar de opdrachtgever specialistische expertise inhuurt die hij zelf niet heeft, is dit vaak een onrealistische eis. Dit kan dan leiden tot de conclusie: "Dit kan mogelijk wijzen op een dienstbetrekking in plaats van zelfstandigheid."
Juist dit soort vage formuleringen, zoals "kan mogelijk wijzen op", veroorzaakt grote onzekerheid bij opdrachtgevers. Het gevolg is dat zij vaak besluiten geen opdrachten meer te gunnen aan zzp'ers. De negatieve impact hiervan op omzet en werkgelegenheid voor zzp'ers is al jaren merkbaar.
Het werkelijke probleem ligt bij een gebrekkige wet die niet handhaafbaar is, omdat niemand precies weet wat de juiste interpretatie is. Dit is geen kwestie van simpelweg de regels volgen of 'binnen de lijntjes kleuren'. Dit gaat over de fundamentele vraag: Ben je vrijwillig zzp'er? JA/NEE.
Zoals Nadine Klokke, CEO van Knab, treffend stelt:
"Wat gebeurt hier nou? Dit slaat nergens op. Welke agenda wordt hier gespeeld?"
Is die agenda er misschien op gericht het aantal zzp'ers terug te dringen vanwege dalende premie-inkomsten voor sociale voorzieningen, die de financiering van onze sociale zekerheidsstelsels onder druk zetten?
Er zijn absoluut groepen die extra bescherming verdienen en het is fijn dat daar nu meer aandacht voor is.
Ik werk al bijna 14 jaar als specialistische kenniswerking en snap -voor mijn groep- de heisa niet: wij worden voor 6 maanden+ ergens ingezet om een klus te klaren, die we zelfstandig invullen. Opdracht kent een start, een eind en een doel.
Opdrachtnemer, noch opdrachtgever, beogen een (fictief) dienstverband nu of later.
Inzet van brokers wordt veelal gedaan om bepaalde angsten vanuit opdrachtgevers te verkleinen en vaak ook om administratieve lasten voor hen te beperken, prima wat mij betreft.
Ik hoop wel dat we nu niet en masse in de kramp schieten, want dat is slecht voor de flexibele schil die wij zijn!
Let op: Omdat de inhoud van deze opdracht een verhoogd risico met zich meebrengt voor de arbeidsrelatie/verhouding van de Opdrachtgever naar een zzp’er toe (indicatie: schijnzelfstandigheid/arbeidsovereenkomst), is het niet mogelijk om deze opdracht als zzp’er uit te voeren. Zzp’ers hebben wel de mogelijkheid te kunnen reageren op de opdracht, maar wanneer de opdracht aan een zzp’er gegund wordt, dient hij/zij in dienst te gaan op detacheringsbasis om de opdracht uit te kunnen voeren.
Dit is de tekst bij een uitvraag van een overheid. Kan dit zo maar? Het gaat om en adviesopdracht waarin je tijdelijk als projectleider voor een gemeente werkt terwijl je gewoon nog twee hele andere opdrachtgevers hebt. Het lijkt erop dat iedereen bang is om het verkeerd te doen.
Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.
Inloggen