Kabinet kijkt toe bij teloorgang ondernemerschap zzp’ers

Politiek
Stichting ZZP Nederland

Bij ZZP Nederland komen steeds meer klachten van ondernemers binnen die worden gedwongen om in een payrollconstructie, BV-constructie, via uitzending of bemiddeling te gaan werken. Bij payrollconstructies en BV-constructies is er geen sprake meer van ondernemerschap voor de inkomstenbelasting. En alle voornoemde constructies brengen extra kosten met zich mee die door de zzp’er moeten worden gedragen.

​(On)gedwongen

In een artikel in het Financieele Dagblad reageren payrollbedrijven door te zeggen dat zzp’ers nergens toe worden gedwongen, ze kunnen ook weigeren om in een payrollconstructie te stappen.

Voorzitter van stichting ZZP Nederland, Maarten Post; “Dit Kabinet heeft een groot aantal zelfstandige ondernemers het werken als ondernemer onmogelijk gemaakt. Juist foute koppelbazen profiteren daarvan met payroll-contracten en BV-constructies, waarbij zelfstandigen ineens veranderen in slechter betaalde flexwerkers. Er moet toch brood op de plank, in dat opzicht is het niet echt een vrije keuze. Het kabinet neemt hiertegen geen maatregelen. Men laat zelfstandigen bewust in de steek en leunt achterover. Welke politieke partijen zijn nog op de hand van zelfstandige ondernemers?”

Er moet toch brood op de plank, dan is er eigenlijk geen keuze en wordt toch gewerkt via payrolling

Kosten

Opdrachtgevers zeggen simpelweg geen opdrachten aan zzp’ers te gunnen, tenzij dit via een tussenpersoon gebeurt, die de verantwoordelijkheden voor een eventueel werknemerschap overneemt. Of dit nu komt door onduidelijkheden vanwege de wet DBA en de daarbij behorende modelovereenkomsten of doordat opdrachtgevers zich opstellen als verkapte werkgevers, het resultaat is dat de kosten moeten worden opgehoest door de zzp’er. Welke politieke partij gaat zijn nek uitsteken om een halt toe te roepen aan gedwongen dure constructies waarbij de zzp’er de rekening betaalt?

Politiek en ondernemerschap

Lang niet iedere politieke partij heeft ondernemerschap benoemd in haar partijprogramma. Lees hier de ideeën van diverse politieke partijen die wel ondernemerschap benoemen.
ZZP Nederland organiseert op 13 februari een politiek debat waarbij woordvoerders van diverse partijen met een mening over ondernemerschap in hun verkiezingsprogramma aan de tand zullen worden gevoeld. Het is mogelijk om daarbij aanwezig te zijn. Lees meer

Deel deze pagina: