Nieuws

Kamerdebat brengt oplossing DBA-crisis niet dichterbij

Hoewel gisteravond de Tweede Kamer unaniem de gang van zaken rond de invoering van de DBA scherp veroordeelde, kwam men niet met werkbare oplossingen op korte termijn. Staatssecretaris Wiebes krijgt tot 19 december de tijd om orde op zaken te stellen. Stichting ZZP Nederland is zwaar teleurgesteld, omdat de politiek blijkbaar niet de urgentie inziet van directe maatregelen en het belang daarvan voor veel zzp’ers.

Het lijkt, alsof men rustig de tijd neemt om alles nog eens drie keer te herkauwen, maar men vergeet dan dat er nu al veel zzp’ers zijn, die naar opdrachten kunnen fluiten, omdat opdrachtgevers onzeker zijn over de risico’s van mogelijke werkgeversverplichtingen. Wiebes zegde toe, dat er een meldpunt komt om de knelpunten te analyseren, maar de knelpunten zijn al in kaart gebracht door het DBA Meldpunt van Stichting ZZP Nederland. Het lijkt erop, dat men tijd wil winnen om te overwinteren, maar dat wordt voor veel zelfstandige ondernemers dan een hongerwinter zonder opdrachten en dus zonder inkomen.

Dat veel uitzend- en payrollbedrijven misbruik maken van deze situatie door opdrachtgevers angst aan te jagen en zzp’ers te dwingen om in een uitzendconstructie te gaan werken, werd wel door de Kamerleden benoemd, maar de staatssecretaris liet niet blijken dat hij daartegen maatregelen wil treffen. Zelfstandige ondernemers zien het spookbeeld van een leven als onderbetaalde uitzendkracht met rasse schreden naderen, terwijl het kabinet toch maar blijft volhouden dat men het ondernemerschap niet wil belemmeren. Hoe geloofwaardig is dat nog?

Onduidelijkheid

De belangrijkste onzekerheid, die bij opdrachtgevers leeft, is de onduidelijkheid over de definitie van een gezagsverhouding en de interpretatie van de praktijksituatie door de Belastingdienst. Daarover werd ook nu geen duidelijkheid geboden. Hoe kun je nu volhouden dat het arbeidsrecht de toetssteen is voor de DBA, terwijl je categorisch weigert om een wettelijke definitie van ondernemerschap in te stellen. Op die manier worden zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers overgeleverd aan juridische haarkloverijen zonder uitzicht op rechtszekerheid.

Stichting ZZP Nederland doet er alles aan om het ondernemerschap te stimuleren en schijnconstructies te bestrijden. Zelfstandige ondernemers hebben nu niet alleen last van schijnconstructies, maar nog veel meer van het kabinet, dat zegt het ondernemerschap hoog in het vaandel te hebben, maar in werkelijkheid het kind met het badwater weggooit.

Bron
Stichting ZZP Nederland
Geplaatst op 30 september 2016