Nieuws

Maatregelen voor meer privacy voor ondernemers in Handelsregister

Reageren
kvk pand utrecht

Het doel van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel is om te weten met wie je zakendoet. Met dit openbare register kan iedereen de gegevens van zakenpartners controleren. Dat biedt rechtszekerheid in het economische verkeer. Maar waar ZZP Nederland ook al jaren voor pleit: de persoonsgegevens van de ondernemers in het Handelsregister moeten wel goed beschermd worden. De Kamer van Koophandel en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat treffen nu maatregelen om het evenwicht tussen de controle en de bescherming van de persoonsgegevens bij te stellen. Dat schrijft minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Kamer waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Handelsregister

Het Handelsregister bevat informatie over alle bedrijven, rechtspersonen en organisaties die economisch actief zijn, waardoor het mogelijk is om betrouwbaar zaken te doen. Van contact- en adresgegevens tot essentiële informatie zoals tekenbevoegdheid en de status van eventuele faillissementen. De dienstverlening van het Handelsregister is de afgelopen jaren gefinancierd door onder andere het tegen betaling beschikbaar stellen van deze gegevens. 

Misbruik

De afgelopen jaren kregen ingeschreven ondernemers echter steeds meer last van ongewenst gebruik van hun zakelijke gegevens. Gegevens die bij wet verplicht openbaar zijn worden bijvoorbeeld gebruikt voor marketingdoeleinden, terwijl daar geen toestemming voor is gegeven. Adresgegevens van individuen worden op internet gepubliceerd (doxing) en vooral steeds meer zelfstandige ondernemers hebben online en fysiek last van dreigende situaties. Om deze problemen tegen te gaan en te zorgen dat het Handelsregister mee blijft gaan met de tijd, wordt een aantal zaken verbeterd:  

  • Betere bescherming van persoonsgegevens.
  • Een rem op ongewenste directe marketing.
  • Een nieuwe vorm van het financieren van het Handelsregister.

Ondernemers die ingeschreven staan kunnen voor een jaarlijkse bijdrage volop van de handelsregisterfuncties zoals uittreksels gebruikmaken. Het verdienmodel van ongewenst datagebruik door derden valt hierdoor weg. Zo versterken we de effectiviteit en privacy van ingeschreven ondernemers in het Handelsregister en voorkomen we overlast van sommige marketeers. 

Proces

Een belangrijk onderdeel is de wijziging in de financiering van het Handelsregister. Ondernemers die ingeschreven staan gaan hier een vaste bijdrage per jaar voor betalen. Deze regelgeving wordt momenteel ter consultatie openbaar gemaakt zodat iedereen daarop zijn zienswijze kan geven. 

Het verbod op het gebruik van handelsregistergegevens voor direct marketingdoeleinden wordt opgenomen in een tweede wetsvoorstel dat staat gepland voor komend jaar. Deze aanpassing gaat helpen tegen de hinderlijke praktijk van ongevraagde acquisitietelefoontjes bij veel ondernemers. Naast deze maatregelen zal de controle van de gegevens door de Kamer van Koophandel (KVK) worden aangescherpt. Een voorbeeld is dat KVK bij inschrijving in het Handelsregister monitort op onaannemelijke bedrijfslocaties zoals een bedrijf dat gevestigd zou zijn op een gevangenisterrein. 

De planning is voor eind 2025 zoveel mogelijk maatregelen doorgevoerd te hebben.

Commentaar Vereniging ZZP Nederland

Het is goed om te zien dat de overheid bezig gaat met privacy ten aanzien van de persoonsgegevens in het Handelsregister. Maar, enige jaren geleden is ons al beloofd, dat het voor zzp'ers waarbij vaak het woonadres ook het bedrijfsadres is, dit adres af te schermen. Dat blijkt nu wel te kunnen, maar alleen bij dreiging of als je kosten maakt om een ander postadres in te laten schrijven.
Dit is nog steeds geen gewenste oplossing. Vereniging ZZP Nederland zal dit punt dan ook onder de aandacht van de KVK en het ministerie van Economische Zaken blijven brengen.

Bron
Rijksoverheid
Geplaatst op 10 mei 2024
3 Reacties Plaats een reactie

Omdat de KvK hun verdienmodel kwijt raakt moeten de ondernemers die nu met een jaarlijkse contributie gaan betalen?

Het is een onzinnige actie vanuit het Ministerie: herinvoering van jaarlijkse contributie.
Het bel-me-niet-register bleek ook niet te werken.
Ondernemers hebben geen last van dementie: de jaarlijkse contributie die in het verleden is betaald heeft NIET geleid tot hetgeen wat nu beoogd wordt. Nu wordt het Heringevoerd.
Daarnaast draagt het o.i. Niet extra bij aan de wwft.
Wij kunnen niet anders concluderen dat dit een Extra kostenpost erbij is en wij als Melkkoe weer worden gebruikt.
De KvK & UBO-register is een verplichte inschrijving die o.i. uit algemene middelen moet worden betaald.
https://www.accountancyvanmorgen.nl/2024/05/08/vernieuwing-handelsregis…

Waarom niet constructief de privégegevens degelijk afschermen, juist voor de zzp’er die géén kantoor- of bedrijfsruimte (nodig) heeft?
Je bent dan verplicht zo’n ruimte te huren want anders verplicht jouw privé gegevens zichtbaar te maken/laten, óf flink investeren in een niet gebruikt pand.
Óf je moet een postbus huren voor een aanzienlijk bedrag waar geen gebruik van wordt gemaakt anders dan door de KvK….
Hoezo privacy waarborgen?

Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen
Op deze pagina