Nieuws

Meer dan kwart ZZP’ers dupe van cybercime

Uit onderzoek van het lectoraat Cybersafety van NHL Hogeschool in Leeuwarden en de Politieacademie blijkt dat 27.9% van de ZZP’ers slachtoffer is van online criminaliteit (cybercrime).

Ook in het midden- en kleinbedrijf (MKB) blijft men niet gevrijwaard van cybercrime: de afgelopen twee jaar is 28,5 procent in het MKB de dupe geworden van online criminaliteit.

ZZP’ers krijgen het vaakst te maken met malware, hacken, phishing, e-mailfraude en ddos-aanvallen. Dat cybercrime grote gevolgen kan hebben blijkt wel uit het onderzoek waarbij bleek dat een MKB’er maar liefst 240.000 euro schade had geleden.

Aangifte

ZZP’ers doen iets vaker aangifte van cybercrime dan MKB’ers; 12,8 procent van de ZZP’ers doet dit, tegenover 7,2 procent van de MKB’ers. Cybercrime blijft dus voor het overgrote deel buiten het zicht van politie en justitie.

De onderzoekers bevroegen in totaal 1203 Nederlandse MKB-bedrijven en 1622 ZZP’ers. Stichting ZZP Nederland werkte mee door het onderzoek onder haar achterban te verspreiden. Het is het eerste grootschalige slachtofferonderzoek naar cybercrime bij bedrijven in Nederland.

Een van de conclusies van de onderzoekers was dat vaak door onbewust risicovol surf- en klikgedrag van ondernemers en MKB’ers ze slachtoffer werden van malware. Malware is een verzamelnaam voor schadelijke en ongewenste software met als doel: schade aanbrengen aan uw computer, uw privacy schenden of de normale werking van uw computer verstoren.

Bron
lectoraat Cybersafety
Geplaatst op 25 juli 2016