Minister De Jonge vindt zzp’ers in de zorg niet kunnen

Zelfstandigen
Max Meldpunt
Zzp'ers in de zorg kunnen niet vindt minister De Jonge
Zzp'ers in de zorg kunnen niet vindt minister De Jonge

Zzp’ers in de zorg zijn volgens minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport helemaal geen zzp’er, daarom moeten ze in loondienst. Zo zei de minister vrijdag 10 januari bij het programma Meldpunt. De minister zegt in deze uitzending dat er wetgeving komt zodat er alleen nog maar in loondienst gewerkt kan worden in de zorg. In de uitzending werd gesproken over het te kort aan menskracht in de zorg.

De minister denkt dat bij het beëindigen van zzp-schap professionals wel weer in loondienst gaan. Momenteel zijn er zo’n 135.000 zorgprofessionals actief. In 2019 is deze groep nog met 11% gegroeid. Onderzoek van Solopartners wijst uit dat de groep zzp’ers over het algemeen de meest ervaren professionals betreft. De gemiddelde werkervaring zit tussen de 15 en 20 jaar. Achter iedere zzp’er zit dus een ervaren zorgprofessional. Tevens komt uit onderzoek van Solopartners dat 73% van de ondervraagden (13.000 leden van Solopartners) aangeeft de zorg te verlaten als zij niet als zzp’er kunnen blijven werken.

Commentaar stichting ZZP Nederland

Stichting ZZP Nederland vindt het zorgelijk dat de minister de contractsvorm leidend maakt boven de kwaliteit van de zorgverlening. Daarnaast is uit eerder onderzoek gebleken dat patiënten de zorg van zzp’ers hoog waarderen.

De flexibele schil van zorg-zpp’ers moet gekoesterd worden. Als werkgevers goed werkgeverschap verlenen, dan zullen minder mensen zich geroepen voelen om als zzp’er in de zorg aan de slag te gaan.

Deel deze pagina: