Payroll-directeur wil fiscale ondernemersvoorzieningen afschaffen

Zelfstandigen
Stichting ZZP Nederland

ZZP Nederland: aanval op zzp’ers puur eigenbelang payrollbedrijven

Payrollbaas Julius Kousbroek zegt in de Telegraaf, dat alle fiscale voorzieningen voor zelfstandige ondernemers moeten worden afgeschaft. Dat is volgens Stichting ZZP Nederland een regelrechte aanval op het ondernemerschap en een hernieuwde poging om van zelfstandige ondernemers  slecht betaalde uitzendkrachten te maken. Hieronder de reactie van voorzitter Maarten Post.

Meer winst

“ Sommige Payrollbedrijven hebben in de afgelopen periode via radiospotjes en informatieavonden getracht om zelfstandigen te verleiden om bij hen in dienst te gaan als uitzendkracht. Deze payrollbedrijven probeerde zo misbruik te maken van de onzekere DBA-situatie om de eigen omzet en winst te verhogen. Dat is blijkbaar niet gelukt, want nu wil Kousbroek de fiscale ondernemersvoorzieningen afschaffen, zodat zelfstandigen met het mes op de keel als slecht betaalde uitzendkracht kunnen worden uitgebuit door foute payrollbedrijven.

Kousbroek zegt, dat zelfstandigen te weinig belasting betalen, maar vergeet te vermelden, dat veel uitzendkrachten met een lager inkomen weinig tot geen belasting betalen. We hebben nu eenmaal een progressief belastingstelsel. Ook vergeet hij gemakshalve, dat een vergelijking van zelfstandigen met werknemers mank gaat, doordat werknemers nu eenmaal verplicht beschermd zijn en dat werkgevers daardoor premies moeten afdragen.

Zelfstandig ondernemers betalen, in tegenstelling tot wat Kousbroek beweert, gewoon mee aan de AOW. Zelfstandigen doen als ondernemer niet mee aan werknemersverzekeringen en willen daarvan ook niet profiteren. Zelfstandigen, die in de particuliere markt opereren en diensten verlenen aan consumenten, hebben al helemaal niets met een dergelijke vergelijking. Moet de groenteboer met een eenmanszaak zich straks ook melden bij Kousbroek voor werk?Het is overduidelijk, dat deze aanval op zelfstandigen enkel en alleen is ingegeven door eigenbelang van de heer Kousbroek. Hij wil zijn markt vergroten en daarmee nog meer winst behalen ten koste van eerlijke en hardwerkende ondernemers. Dat is een verdienmodel, dat helaas wettelijk is toegestaan, maar in mijn ogen moreel verwerpelijk is. Mijn boodschap aan Kousbroek is dan ook: handen af van zelfstandigen, die regelen hun eigen zaken.  Dat de vakbonden deze vorm van uitzendwerk zouden willen afschaffen, is begrijpelijk, ik zou er geen traan om laten. “

Niet over een kam

Inmiddels komen bij ZZP Nederland ook berichten binnen van payrollbedrijven/detacheerders die zich distantiëren van de mening van Kousbroek. Niet alle payrollbedrijven/detacheerders willen de ondernemers de nek omdraaien.

Deel deze pagina: