Politiek wil “Deliveroo-constructie” aanpakken

Zelfstandigen
Stichting ZZP Nederland

Brandbrief ZZP Nederland vindt gehoor

Tijdens het begrotingsdebat SZW in de Tweede Kamer eisten nagenoeg alle partijen onmiddellijke aanpak van de schijnconstructie die maaltijdbezorger Deliveroo heeft ingevoerd. Mede aanleiding was de brandbrief, die stichting ZZP Nederland kortgeleden zond aan de Vaste Kamercommissie SZW. Voormalig staatssecretaris Wiebes heeft de handhaving van de DBA opgeschort, maar maakte daarbij een uitzondering voor kwaadwillende bedrijven, die opzettelijk werknemers dwingen om voor ondernemers door te gaan om daarmee werkgeversrisico’s af te wentelen en goedkoper uit te zijn. “Deliveroo is zo’n kwaadwillend bedrijf en de overheid mag dit niet langer tolereren”, zegt Maarten Post, voorzitter Stichting ZZP Nederland.

“Deliveroo is zo’n kwaadwillend bedrijf en de overheid mag dit niet langer tolereren”, Maarten Post

Bijbaan

ZZP Nederland bestrijdt schijnconstructies, omdat deze een bedreiging vormen voor het imago van zzp’ers als ondernemer, maar ook omdat dit soort bedrijven met hun illegale constructies de markt verzieken voor echte ondernemers. Het gaat hier om studenten met een bijbaantje, die absoluut geen ondernemer willen zijn en niet zelf alle risico’s willen dragen, die normaal gesproken voor rekening van de werkgever komen. Echte ondernemers hebben hier alleen maar last van en dat is de reden dat ZZP Nederland aan de bel heeft getrokken.

Handhaven

Minister Wouter Koolmees verklaarde tijdens het debat, dat hij de signalen serieus wil oppakken, maar dat was niet voldoende voor de Tweede Kamer. Men eiste middels enkele moties, dat de inspectiediensten (Belastingdienst en Inspectie SZW) onmiddellijk en direct zouden ingrijpen. ZZP Nederland deelt dat standpunt. Staatssecretaris Snel van Financiën zou opdracht moeten geven aan de Belastingdienst om de woorden van zijn voorganger Wiebes om te zetten in daden.

Stichting ZZP Nederland vindt, dat wanneer de overheid maatregelen neemt om opzettelijke schijnconstructies uit te bannen, men ook de kwaadwillende bedrijven met deze illegale praktijken moet aanpakken. “Als het nu zo gaat en de overheid illegale praktijken tolereert, dan is bij voorbaat de opvolger van de DBA al ongeloofwaardig en tot mislukken gedoemd”, zegt voorzitter Maarten Post, “daar is niemand bij gebaat, behalve dan de Deliveroos van deze wereld.”

Deel deze pagina: