Stichting ZZP Nederland maant tot haast met omzetten btw-nummers

Politiek
stichting ZZP Nederland
Staatssecretaris Snel van Financiën
Staatssecretaris Snel van Financiën

Stichting ZZP Nederland heeft zich al jaren verzet tegen gebruik van het BurgerServiceNummer (BSN) in het btw-nummer van ondernemers. Het feit dat fraude via het btw-nummer wel erg eenvoudig wordt, was voor Stichting ZZP Nederland reden om te roepen tot een verandering. Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft inmiddels Stichting ZZP Nederland gelijk gegeven en zegt zelfs dat de implementatie van het BSN in het btw-nummer wettelijk niet mag. Staatssecretaris Snel heeft reeds aangegeven dat een oplossing niet zomaar is bewerkstelligd.

Reden voor Stichting ZZP Nederland om door te pakken en de politiek te manen tot een spoedige oplossing.

Schending privacy

Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het beleid van de Belastingdienst getoetst aan de AVG, de nieuwe Europese privacywet die 25 mei van kracht is gegaan. Inmiddels heeft AP aan de Belastingdienst laten weten dat het gebruik van het BSN in het btw-nummer zo snel mogelijk moet worden gestopt. Omdat het veranderen van de nummers een langdurig proces is heeft de Belastingdienst tot 1 januari 2019 om met het gebruik van het nummer te stoppen.

Snel Actie

De Belastingdienst geeft aan dat ze de intentie hebben om voor 1 januari 2019 een alternatief te hebben, maar dat dit wel een moeilijk en technisch ingewikkeld verhaal wordt.  Stichting ZZP Nederland zal de politieke partijen aanschrijven om aan te dringen op haast met de omzetting van btw-nummers en de Belastingdienst te dwingen toch voor 1 januari 2019 met een oplossing te komen. Het invoeren van een nieuw btw-nummer halverwege een lopend boekjaar zal ondernemers voor veel problemen stellen.

Lange adem

Al meerdere jaren pleit o.a. ZZP Nederland ervoor om het BSN-nummer uit het btw-nummer te halen om fraude te voorkomen. Kamervragen die uiteindelijk werden gesteld in 2011, werden destijds door staatssecretaris Weekers beantwoord door te zeggen dat het ondoenlijk was om het systeem te veranderen, dat zou veel te veel tijd en geld kosten. Door de uitspraak van AP zal er nu wel een wijziging moeten komen.

Deel deze pagina: