Nieuws

Vakbond FNV wil tariefgrens ondernemerschap instellen

Reageren

ZZP Nederland/Zelfstandigen Bouw: ondernemingsvrijheid heilig

In het Financieel Dagblad van 16 november zegt vakbond FNV dat de hoogte van het tarief en de duur van de opdracht moeten bepalen of iemand al dan niet ondernemer is. Daarbij wordt de hoogte van het tarief gekoppeld aan Cao-lonen. De twee onafhankelijke ZZP-organisaties, Stichting ZZP Nederland en Zelfstandigen Bouw, stellen dat ondernemers geen boodschap hebben aan Cao’s en loontabellen. Ondernemers dienen hun eigen zaken te kunnen blijven regelen en laten zich niet de wet voorschrijven door vakbonden.

ZZP'ers zijn geen flexwerkers

Met dit voorstel mengt vakbond FNV zich in de discussie over de uitvoering van de DBA door de Belastingdienst. Binnenkort zal naar aanleiding van een komende brief van staatssecretaris Wiebes opnieuw een Kamerdebat over de DBA  plaatsvinden.

“Het FNV-voorstel lijkt een eenvoudige oplossing te bieden voor de ontstane verwarring over de uitwerking van de DBA, maar blijkt een nieuwe poging om zelfstandige ondernemers om te vormen tot slecht betaalde flexwerkers”, zegt voorzitter Maarten Post van ZZP Nederland. “Ondernemers, die naar het oordeel van FNV een te laag tarief berekenen of te lang met een opdracht bezig zijn, worden verdacht van schijnzelfstandigheid. Hiermee maakt de FNV zzp’ ers tot de Zwarte Piet van de arbeidsmarkt”, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. “Het voorstel is niet in het belang van zelfstandige ondernemers en sluit naadloos aan bij het streven van PvdA minister Asscher om het ondernemerschap de kop in te drukken” stellen beide voorzitters.

Rechtspositie voor zelfstandig ondernemers

De DBA was bedoeld om schijnconstructies te voorkomen, maar blijkt nu slecht uit te pakken voor veel echte zelfstandigen, die zonder opdrachten komen te zitten. “Dit kabinet moet het kind niet met het badwater weggooien en ondernemers niet langer dwarszitten”, zeggen Verhoef en Post.

De drie samenwerkende organisaties Stichting ZZP Nederland, MKB Belangen en Zelfstandigen Bouw roepen zelfstandigen en opdrachtgevers op om de Petitie STOP Belemmering Ondernemerschap te steunen, die binnenkort wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. Kort gezegd: de uitvoering van de DBA in de ijskast, ondernemerschap niet langer ophangen aan het verouderde arbeidsrecht en een eigen rechtspositie voor zelfstandige ondernemers.

Bron
Zelfstandigen Bouw & Stichting ZZP Nederland
Geplaatst op 17 november 2016
0 Reacties Plaats een reactie
Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen