Blog

Werk je beter op een mobiele hotspot of openbare wifi?

Werken laptop cafe

Veel zzp’ers werken met enige regelmaat buiten de deur en weten dus hoe belangrijk een goede internetverbinding is. Maar maak jij op locatie eerder de keuze voor je eigen mobiele hotspot of openbare wifi? En wat is slimmer?

Ook als je in een rumoerige koffietent zit wil je probleemloos een meeting kunnen meeluisteren of een bestand kunnen uploaden. Niks vervelender dan een haperende verbinding! Maar veiligheid speelt ook een rol. Je wilt immers niet dat jouw persoonlijke gegevens in verkeerde handen vallen. Wat is dan de snelste en veiligste optie? Een openbare wifi-verbinding of verbinding maken via je mobiele hotspot op 4G of 5G?

Verschil in veiligheid tussen wifi of mobiel netwerk

De meeste openbare ruimtes bieden tegenwoordig gratis wifi aan. Denk aan een restaurant, vliegveld, trein of een gedeelde werkruimte. Toch is het niet verstandig om hiermee verbinding te maken op je smartphone, laptop of tablet. Een openbaar wifi-netwerk is namelijk voor iedereen vrij toegankelijk, dus ook voor hackers. Ook als er een wachtwoord wordt gebruikt.

Als een hacker in jouw omgeving op hetzelfde wifi-netwerk zit, kan hij via deze slecht beveiligde wifi-verbinding toegang krijgen tot jouw gegevens. Hackers kunnen ook gebruikmaken van valse hotspots. Je denkt dan dat je verbinding maakt met het wifi-netwerk van de locatie, maar in werkelijkheid verbind je je apparaat met het netwerk van een hacker. Juist in restaurants of op luchthavens gebeurt dit vaak. Niet aan te raden dus.

Wil je onderweg veilig internetten, maak dan altijd gebruik van je eigen mobiele netwerk. Maak een hotspot aan op je mobiele telefoon en verbind je laptop of tablet hiermee. Zo werk je veilig en snel.

wifi of hotspot

Snelheid 5G of wifi

De snelheid van een 4G of 5G internetverbinding ligt gemiddeld genomen vele malen hoger dan een openbaar wifi-netwerk. Dit komt omdat de afgelopen jaren flink is geïnvesteerd in de verbetering van zendmasten en de dekking van het mobiele netwerk.

KPN is door Ookla nu al een aantal keer op rij uitgeroepen tot snelste mobiele netwerk van Nederland. De gemiddelde snelheid van onze 5G verbinding is boven de 100 megabit per seconde. Deze snelheid zal de komende jaren steeds verder oplopen. Dat is videobellen en downloaden zonder haperen dus.

Flexibiliteit en stabiliteit van je verbinding

Een ander belangrijk voordeel van Mobiele netwerken zoals 4G en 5G ten opzichte van openbare wifi is de stabiliteit. Een mobiel netwerk is minder gevoelig voor onderbrekingen of haperingen.

Een ander nadeel van wifi is dat als je te ver van de router vandaan bent, de verbinding kan wegvallen. Dit probleem heb je niet met 4G/5G. Als je dus wegloopt dan blijf je verbinding te houden. Dit biedt je dus meer flexibiliteit!

Verschil in kosten wifi of mobiele hotspot

Openbare wifi is vaak gratis te gebruiken. Het abonnement van je mobiele telefoon betaal je zelf. Dus er zijn wel kosten verbonden aan het maken van een mobiele verbinding. Gelukkig hebben steeds meer mensen grote databundels en steeds vaker zelfs onbeperkt. Daarmee hoef je je geen zorgen te maken dat je over je bundel heen gaat.

Openbare wifi of mobiele hotspot: wat kiezen?

Wanneer je moet kiezen tussen je eigen mobiele hotspot of een openbare wifi-verbinding is de keuze eigenlijk snel gemaakt. Het mobiele netwerk op je smartphone is in de meeste gevallen vele malen sneller dan een wifi-verbinding. Daarnaast is mobiel internet stabiel en flexibel, je neemt het overal mee naar toe.

Het belangrijkste voordeel van een mobiele hotspot is echter de veiligheid: via een openbaar wifi-netwerk loop je een groot risico dat kwaadwillende binnendringen in jouw systeem en data. Omdat er steeds meer mogelijkheden zijn rondom onbeperkte data (bijvoorbeeld een Zakelijk Unlimited abonnement) kun jij overal in Nederland onbeperkt internetten zonder extra kosten. Zorg wel dat je altijd een (moeilijk te raden) wachtwoord instelt op je mobiele hotspot verbinding en deze regelmatig wijzigt.

Toch op openbare wifi?

Is de batterij van je telefoon leeg of heb je deze niet bij je? Of moet je om andere redenen toch verbinding maken met een openbaar wifi-netwerk? Maak dan in elk geval gebruik van een goed beveiligde VPN-verbinding. Door een VPN-client te gebruiken zijn jouw apparaten en bestanden afgeschermd.

Logo KPN
Geplaatst op 26 oktober 2022 door KPN Zakelijk

KPN is kennispartner van ZZP Nederland en schrijft met enige regelmaat kennisartikelen over connectiviteit, werkplek en digitale veiligheid.