Zwangere zzp'ers tussen 2004 en 2008 onterecht geen uitkering

Zelfstandigen
Nu.nl

Eindelijk is er een uitspraak gekomen van de Centrale Raad van Beroep (CRB) aangaande de bevallingsuitkering die door UWV tussen 2004 en 2008 geweigerd is aan zwangere zelfstandigen.   Het CRB heeft geoordeeld dat UWV ten onrechte geweigerd heeft vrouwelijke zelfstandigen een zwangerschaps- en bevallingsuitkering te geven en dat zij alsnog ''passende compensatie'' moeten krijgen. Het CRB komt tot dit oordeel op grond van het  VN-Vrouwenverdrag.

Geschiedenis

Drie vrouwelijke zelfstandige hadden bij UWV een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aangevraagd voor een bevalling in 2005, terwijl zij werkzaam waren als zelfstandige. Destijds bestond er geen publieke regeling voor een zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor vrouwen die als zelfstandige werkten. UWV had de aanvraag voor een uitkering daarom afgewezen.

De vrouwen stapten daarop naar de rechter en die besliste dat de vrouwen onterecht geen uitkering hadden gekregen. Daarop ging UWV naar de Centrale Raad van Beroep. Het CRB is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht. Het CRB gaf het gelijk weer aan de vrouwelijke onderneemsters omdat de vrouwen geen enkele vorm van bevallingsverlof met behoud van inkomen hebben gehad, daardoor is de weigering van het UWV in strijd met het recht, oordeelt de Centrale Raad van Beroep.

Toekomst

Hoe UWV nu de vrouwen gaat compenseren is nog onduidelijk. Er is namelijk niet gesteld dat de compensatie in de vorm van een uitkering moet gebeuren, zoals de wet was voor 1 augustus 2004 of na 4 juni 2008. Wel is duidelijk dat alle 17.000 vrouwelijke zzp' ers die tussen augustus 2004 en juni 2008 zijn bevallen recht hebben op de uitkering. Ook is duidelijk dat de uitkering in ieder geval inkomensafhankelijk zal zijn. Binnen 16 weken na de uitspraak (27-7-2017) zal UWV een regeling beschikbaar moeten stellen.

Van de redactie: ZZP Nederland houdt de vinger aan de pols en zodra er meer bekend is over hoe de uitkering is aan te vragen etc. zullen wij dit melden op onze website en social mediakanalen.

Deel deze pagina: