ZZP Nederland: eerste bevindingen Meldpunt VAR-DBA

Modelovereenkomst DBA
Stichting ZZP Nederland

Wiebes reageert tijdens ZZP Congres op meldpunt

In de afgelopen twee weken heeft Stichting ZZP Nederland 50 meldingen ontvangen over grote opdrachtgevers, die zeggen niet langer in zee te willen gaan met zzp’ers vanwege de afschaffing van de VAR. Reden is de onduidelijke informatie over Modelcontracten en onzekerheid over de risico’s daarvan. Stichting ZZP Nederland wil de feiten op tafel en roept de achterban op om door te gaan met de meldingen.

De meldingen komen uit allerlei beroepsgroepen, zoals zorginstellingen, hogescholen, de bouw, de omroepen en financiële instellingen. Deze opdrachtgevers willen het risico op naheffingen vermijden en overwegen nu hun toevlucht te nemen tot intermediairs, die werken met BV-constructies en Payroll. “Een betreurenswaardige ontwikkeling”, vindt voorzitter Maarten Post. “ Je kunt zelfstandige ondernemers niet behandelen als willekeurige flexwerkers met dit soort schijnconstructies.”

Duidelijkheid

Tijdens het ZZP Congres aanstaande vrijdag reageert staatssecretaris Wiebes op deze gang van zaken. Hij zegt de kritiek op de onduidelijke informatie over de DBA serieus te nemen. Stichting  ZZP Nederland heeft de staatssecretaris dringend verzocht om op korte termijn actie te ondernemen en duidelijkheid te verschaffen over de werking van de DBA. “Wij willen niet, dat foute bemiddelaars nog langer misbruik kunnen maken van de onduidelijkheid bij opdrachtgevers”, zegt Post.

De Belastingdienst is tijdens het ZZP Congres aanwezig om in workshops en op de informatiemarkt uitleg te geven over VAR/DBA.

Naar het meldpunt

Deel deze pagina: